Menu Sluiten

In Memoriam Bill Withers (1938-2020)

Hij was een van de grootste soulsinger-songwriters van zijn generatie, een troubadour, maar ook een twijfelaar. Bill Withers overleed op maandag 30 maart op 81-jarige leeftijd als gevolg van hartfalen. “Een man die op zichzelf was, maar vanuit zijn hart poëzie en muziek schreef die de wereld verbindt”, schreef zijn familie.

De in West Virginia geboren Bill Withers was een laatbloeier. Hij was nog werkzaam als installateur bij Boeing toen hij op zijn 32e doorbrak met Ain’t No Sunshine, dat verscheen op zijn debuutalbum Just As I Am, geproduceerd door Booker T van Stax Records. Lean on Me, Use Me, Just The Two Of Us (allebei van het klassieke soulalbum Still Bill) en Lovely Day (het openingsnummer van zijn elpee Menagerie) waren andere grote hits van Withers in de jaren zeventig. Hij bracht in totaal acht studioalbums uit en won drie Grammy Awards. Na een muzikale carrière van vijftien jaar vond Withers het genoeg. Er volgden nog wel een aantal compilaties. 

Tribute

Withers ging vanaf 1985 thuis voor zijn gezin zorgen: zoon Todd en dochter Kori, die zangeres werd. Hij werd timmerman en coördineerde samen met zijn vrouw Marcia de rechten voor het gebruik van zijn composities. In 2011 was hij aanwezig tijdens een tributeconcert in Carré. Zingen wilde hij niet, ook niet in De Wereld Draait Door waar hij eerder die avond verscheen. “Dat is net zoiets als Muhammad Ali weer laten boksen”, zei Withers. “Ik ben roestig en niet in vorm.”

Al zal hij nooit meer nieuwe opnamen maken, zijn beste werk hoor je nog altijd, en overal. Op de radio, in commercials en op soundtracks. De artiesten die zijn hits zongen, zijn ontelbaar.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »