Menu Sluiten

Ian Siegal, ambassadeur van de blues, maakt tour door Nederland

In LantarenVenster te Rotterdam beleefde het publiek de aftrap van een ambitieus nieuw programma van blues-fenomeen Ian Siegal. De uitverkochte zaal deinde mee op zijn wervelende show. Met ‘Ian Siegal presents: B.L.U.E.S.’ lijkt hij zijn statement nog eens te willen onderstrepen: the blues forever!

Tekst: Roland Huguenin, foto’s: Joke Schot

Gezien: 3 oktober 2023, LantarenVenster Rotterdam

Zanger, songwriter, gitarist en bandleider Ian Siegal (Portsmouth, 1971) zat een blauwe maandag op de kunstacademie, haakte af en werd straatmuzikant, want zijn hart ging uit naar blues en Americana. In 2005 bracht hij zijn eerste album Meat & Potatoes uit op het Nugene label en vestigde daarmee zijn naam. Sindsdien rees zijn ster in Europa en de Verenigde Staten en werd hij overladen met prijzen.

Gebekte entertainer

Ian Siegal loopt niet met zichzelf te koop, maar op het podium kruipt hij in de huid van een gebekte entertainer die goed weet hoe hij zijn muziek op een smaakvolle manier kan verkopen. Met zijn doorrookte stem en zijn Britse accent klinkt de blues alsof hij het woord zelf heeft bedacht. Een entertainer met een rafelrand die teruggaat naar de wortels van het genre en als een kameleon door de tijd beweegt.

(Klik op de thumbnail voor een vergroting)

Vriendschap

De begeleidingsband van Siegal bestaat uit mannen die de bluesmuziek laten drijven op vriendschap. Blues verbroedert. We zien een band waar enthousiasme en plezier vanaf spat en waarin iedereen de ruimte krijgt om te excelleren.

Puur en rauw

Ian Siegal maakt sophisticated blues, die misschien ook wel een beetje salonfähig is. Met zijn explosieve mix van genres en stijlen laat hij ons alle hoeken van de kamer zien. De nummers die hij koos illustreren hoe blues evolueerde tot jazz, rockabilly, pop, soul en funk, en toch steeds is te herleiden tot de bron: puur, rauw, direct, getergd of uitbundig.

Big Dave

De band speelt moeiteloos twee uur vol en biedt alles dat je wenst, hoewel een blazerssectie een interessante toevoeging zou kunnen zijn. De veelzijdige stem van Siegal en het virtuoze spel van Big Dave op mondharmonica, komen vrij dicht in de buurt.

Klik hier voor de speeldata.

Bezetting:

Ian Siegal – zang, gitaar

Roel Spanjers – piano, Hammond B3 orgel

Big Dave – mondharmonica

Mischa den Haring – gitaar

Dusty Ciggaar – basgitaar

Darryl Ciggaar – drums

Deel bericht

Laatste nieuws