Menu Sluiten

Han Schulte overleden

Naar nu bekend is geworden is vorige week woensdag Han Schulte overleden. Schulte was oprichter van Jazz/Press in de jaren zeventig, eigenaar van het Jazz Documentatie Centrum en medewerker van onder meer De Telegraaf en Het Financieele Dagblad.

Han Schulte was jazzverzamelaar sinds 1956, auteur en verzamelaar van vele boeken, platen en nieuwsberichten uit binnen en buitenland betreffende alle jazzstijlen. Sinds 1970 was hij eigenaar van een van de grootste particuliere jazzcollecties in West Europa. en oprichter en eindredacteur van het periodiek Jazz/Press van 1975 tot 1978.

Rien Wisse, de man achter het voormalige bluestijdschrift Block Magazine en medewerker van Jazzism, heeft Schulte goed gekend. ”Ik verzorgde altijd een bluespagina voor Jazz/Press, die zette ik destijds thuis in elkaar op een oude IBM. Schulte was in de eerste plaats een zakenman, hij zat in de reclame en de marketing. Daarnaast was hij een enorm jazzliefhebber. Dat jazz-archief van hem was gigantisch, hij had elk stukje dat hij kon vinden uitgeknipt. Hij kocht alle boeken die maar werden uitgegeven, en later ook alle platen.”

 
Daarnaast was Schulte auteur van Honderd jaar Nederlandse jazzliteratuur, jazzmedewerker voor De Telegraaf en Het Financieele Dagblad. In 2008 richtte hij Jazzpress.nl op. Jazz/Press was de voorganger van het tijdschhrift Jazz Nu, dat werd opgevolgd door Jazz, dat uiteindelijk opging in Jazzism.

 

Schulte is 71 jaar geworden, hij overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Deel bericht

Laatste nieuws