Menu Sluiten

Gladys Knight: koningin van de covers

De terugkeer van Gladys Knight op North Sea Jazz dit jaar belooft bij voorbaat al een groots hoogtepunt. Als zij zingt geloof je het meteen. Helemaal. Maar The Empress Of Soul is tevens een uitmuntend vertolker van covers.

Die covers kiest Gladys Knight immer zorgvuldig en maakt ze geregeld compleet tot de hare. Natuurlijk zong ze al diverse covers in haar Fury-, Maxx- en Motown-jaren, maar de echte klassieke interpretaties starten half jaren zeventig.

Zo registreert ze in 1974 een hartverscheurende versie van Try To Remember/The Way We Were (Barbra Streisand) en zingt ze op de soundtrack Claudine diverse prachtige uitvoeringen van Curtis Mayfield-liedjes. En dan is er natuurlijk haar befaamde balladversie van Gloria Gaynors I Will Survive uit 1981, wat deze seculiere gospel voorheen ongekende diepgang geeft.

(Boyz II Men cover door Gladys)

Op het lijf geschreven
In recenter jaren neemt ze een magistrale uitvoering op van Karin Whites Superwoman aan de zijde van Patti LaBelle en Dionne Warwick. Daar was Dionne achteraf overigens niet zo blij mee, want Miss Patti en Gladys overstemden haar met vele decibellen. In 1994 maakt ze een schitterende medley van End Of The Road, de Boyz II Men-megahit, gekoppeld aan beroemd werk van Teddy Pendergrass en The Spinners. Een zeer goede en respectvolle gewoonte onder soulartiesten om elkaars werk te eren.

(Stay With Me van Sam Smith)

In 2005 neemt ze zelfs een compleet coveralbum op vol jazz- en American Songbook-klassiekers, met de veelzeggende titel Before Me. Er is eindelijk weer een flink budget, een heuse bigband en de productie staat onder leiding van toppers Phil Ramone en Tommy LiPuma. En meest recent eert ze live bijvoorbeeld het werk van de Britse Sam Smith met een bloedstollende uitvoering van Stay With Me, alsof het haar op het lijf geschreven is.

Gladys Knight treed zaterdag 8 juli om 19.15 uur op tijdens North Sea Jazz.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »