Menu Sluiten

Gino Vannelli blijft stevig op dreef

Hij is al zo’n 50 jaar onderweg om zijn succesnummers te zingen en nieuw repertoire te promoten. Zijn gouden keel en zijn expressie zijn intussen mooi gerijpt. Gino Vannelli (1952) blijft de showman die boven zichzelf uitstijgt zodra hij het podium betreedt. Met een achtkoppige band maakt hij momenteel een toer door Nederland.

Tekst: Roland Huguenin | Foto’s: Joke Schot

De Canadese zanger, tekstschrijver en componist, voegt zich met zijn unieke stem moeiteloos naar zijn geraffineerde mix van pop, rock, soul, jazz en klassiek repertoire. Hoewel zijn looks en zijn weelderige kapsel hem in de jaren 70 het imago van een sekssymbool opleverden, was hij toch echt meer songwriter en family man.

 

Van drummer tot gitarist en zanger

Zijn vader was zanger in een bigband. Als twaalfjarige ging hij drummen in een rockbandje, maar hij voelde zich toch meer aangetrokken tot de jazz en stapte over op gitaar en zang. Rond zijn twintigste trok hij naar de VS om een platencontract te bemachtigen. Toen hij de moed al bijna had opgegeven, haalde Herb Alpert hem binnen bij A&M.

Na een succesvolle start kwam er na zijn zevende album een keerpunt, omdat Gino zich niet kon voegen naar de commerciële wensen van zijn bazen. Na omzwervingen hervond hij zichzelf en ging weer hard aan de slag om een nieuwe muzikale koers uit te zetten. Later woonde Gino een tijd in Nederland en werkte samen met onder anderen Michiel Borstlap, Bert van den Brink en het Metropole Orkest.

Thuiswedstrijd

Voor wie hem kennen – de meesten in de zaal – is een concert van Gino Vannelli een thuiswedstrijd. Zij komen voor zijn tijdloze sound en zijn nog altijd verpletterende stemgeluid. In De Boerderij klonken verrassende arrangementen bij zijn nummers, waardoor ook de kenners vaak niet wisten waar de intro’s naartoe leidden. Veranderingen in de harmonische samenhang en de krachtige inzet van de blazerssectie, gaven de muziek een frisse touch. Het gitaarspel van Jay ‘Bird’ Koder klinkt altijd onweerstaanbaar.

Epische opzet

De muziek van Vannelli blijft zich onderscheiden door de epische opzet van zijn liedjes, die vaak zijn ondergedompeld in symfonische orkestraties met grote contrasten en plotwendingen. De ballads die hij zingt zijn veel intiemer, maar ook hierin zijn opvallende harmonische wendingen verweven. Het tempo lag misschien wat lager in dit concert. Daar stond tegenover dat Gino in zijn nieuwe repertoire blijft experimenteren met hybride genres en stijlfiguren.

Anekdote

Gino vertelt een anekdote over een invalide man in rolstoel die samen met zijn vrouw gaat lunchen in een restaurant. “Alle blikken waren op de zieke man gericht. Ik keek naar die vrouw. Zij ging met hem om zoals hij was geweest. Dit staat niet in de krant maar is wel het lot van velen. Dit voorval inspireerde mij tot het schrijven van ‘Yet Something Beautiful’.” Samen met Matt Buetow zingt Gino dit ontroerende duet. Natuurlijk mocht een zinderende versie van ‘Brother to Brother’ niet ontbreken.

Gezien: 5 mei 2024 Cultuurpodium De Boerderij Zoetermeer

Nog te zien: 7 mei Muziekgebouw Eindhoven / 8 mei Musis Arnhem / 10 mei De Vorstin Hilversum / 13 mei PHIL Haarlem

Line up:

Gino Vannelli zang, gitaar, percussie

Jay Bird Koder gitaar

David Goldblatt toetsen

Patrick Lamb alt- en tenorsax

David de Mast (NL) trompet

Tom Beek (NL) tenorsax

Damian Erskine bas

Reinhardt Melz drums

Matt Buetow zang en gitaar

Deel bericht

Laatste nieuws