Menu Sluiten

Free The Voices: The Next Generation of Dutch Jazz

Eigenzinnig, oorspronkelijk en zelfredzaam. Zo staan de drie jonge vocalisten Sanne, Anna en Marit voor de camera, maar ook in het leven.

Tekst: Storm Bakker, beeld: Hans Speekenbrink

De houding is geïnspireerd op de klassieke pose van de drie Gratiën van Canova. Sierlijk doch kordaat. Puur, blootvoets en strak in het zwart, met een zweem existentialisme – maar dan zonder de abrikozen. Een muzische triade, maar toch elk individueel met een eigen tone of voice en dito oogopslag.

De jonge dames werkten voor het eerst samen in Kika Sprangers Large Ensemble (2017), waarmee dit jaar aan een nieuwe plaat en tournee wordt gewerkt. Maar zij beklimmen ook met eigen formaties de podia, en met andere artiesten zoals Boy Edgar prijswinnaar Martin Fondse. Met name de agenda van Sanne Rambags (Young Vip 2019) puilt uit van de concerten in binnen- en buitenland, met onder meer Under the Surface, Estafest en Mudita.

Samen vormen zij ‘Free The Voices’, een concept dat gezamenlijk wordt uitgebroed, uitgaande van tekstloze vocalen in de stijl van ECM, vermengd met middeleeuwse en folkloristische elementen. Sanne noemt Jan Garbarek en Susanne Abbuehl, bij wie zij in de leer was. Marit houdt van Kenny Wheeler en Cécile McLorin Salvant. Anna schurkt nog het meeste aan tegen traditionele en Braziliaanse jazz, geïnspireerd door Ella, Jobim en Norma Winstone. De liefde voor het genre werd haar met de paplepel ingegoten door haar vader en grootvader, beiden illustere jazzmusici.

De natuur is voor deze uncommon nightingales of Dutch jazz een onuitputtelijke inspiratiebron. Sanne reist jaarlijks naar Noorwegen om inspiratie op te doen in de bergwouden, waar zij de natuur melodisch op haar beloop laat. Ook Anna verblijft graag in Noorwegen, recent via de EUjam, een joint postgraduate programme van Europese conservatoria. De natuur van Trondheim stal haar hart. Marit zoekt het dichter bij huis. Zij doet momenteel haar master in Den Haag en strijkt in haar vrije tijd graag neer in vogelkijkhutten, zoals bij het Pluismeer van Lage Vuursche.

De drie vocalisten treden zondag 26 mei op tijdens festival Amersfoort Jazz. Marit van der Lei doet haar Kenny Wheeler-project op de Groenmarkt, gevolgd door Kika Sprangers met Anna Serierse. Sanne Rambags sluit het festival af met Mudita in de Sint Aegtenkapel. Bij dit laatste concert zullen de drie zangeressen zich samenvoegen en voor het eerst als ‘Free The Voices’ zorgen voor een welluidend slotakkoord.

 

 

 

 

 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws