Menu Sluiten

Fototentoonstelling Joke Schot in Schiedam

Van 3 maart t/m 14 april wordt werk van fotograaf Joke Schot tentoongesteld in de Tone & Image Gallery in Schiedam. Al 35 jaar legt zij als fotograaf jazz en wereldmuziek vast op beeld.

In 1987 bezocht Joke Schot (Rotterdam, 1958) voor het eerst het North Sea Jazz Festival en als beginnend fotograaf probeerde zij zo veel mogelijk jazzhelden op het zwarte celluloid vast te leggen. Tot het begin van deze eeuw creëerde zij een eigen oeuvre waarin haar eigen muzikale voorkeuren de boventoon voerde. Het leidde tot exposities tijdens het North Sea Jazz Festival. Werk voor World Connection zorgde ervoor dat het pallet breder werd naar het genre wereldmuziek. In de loop der jaren werd Joke Schot een graag geziene gast op jazzfestivals in Nederland, België, Italië en Servië en ontwikkelde zij eigen fotoprojecten.

Sonny Rollins in Het Concertgebouw in 2008

 

Als negende in de serie van Dutch Masters toont de Stichting Tone & Image een overzicht van haar muziekfoto’s. De laatste jaren is Joke in Rotterdam meer en meer een foto-activist geworden die zich inzet voor het behoud van volkstuinen en strijdt tegen de steeds verder gaande gentrificatie in de havenstad.

Over de fotograaf

Een voorbeeld van een langlopend eigen project is The Yellow Series, opnamen die in de kleedkamer van het oude LantarenVenster-complex in de binnenstad van Rotterdam zijn genomen. Vanwege de gele kleursetting van de kleedkamer en de verlichting hebben alle opnamen een kleuruitstraling die in de titel is weergegeven en die alleen in die ruimte bereikt kon worden. Daardoor is een coherente serie ontstaan met tal van jazzcoryfeeën als onderwerp.

Enrico Rava in LantarenVenster (2008)

Naast een groot archief jazz- en wereldmuziekfoto’s heeft Joke Schot ok belangstelling voor een select gezelschap popiconen. Deze heeft zij ook verscheidene malen gefotografeerd. Onder hen Alice Cooper, Sting, Leonard Cohen, Madonna en David Bowie. Zij zijn ook in de Dutch Masters 9-tentoonstelling vertegenwoordigd, naast haar meest iconische jazzfoto’s.

Werk van Joke is in de loop der jaren geplaatst in onder meer Lust for Life, M-Podia, Jazz Bulletin, JazzFlits en regelmatig ook in Jazzism.

Tone & Image Gallery Schiedam

De tentoonstelling is te zien van zondag 3 maart tot en met 14 april 2024 in de Tone & Image Gallery, Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ  Schiedam, onderdeel van het Art Centre Schiedam. De galerie is open van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Dutch Masters 9 – Joke Schot is de negende tentoonstelling die de Stichting Tone & Image organiseert. Eerdere Dutch Masters-tentoonstellingen lieten het werk zien van Paul van Riel, Michel Linssen, Paul Bergen, Rob Verhorst, Rob Bosboom, Ron Verboom, Ron Jenner en Gijsbert Hanekroot.

De Dutch Masters 9-tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds en Plato Mania.

 

Joke Schot – Herbie Hancock, North Sea Jazz Festival 2013, Rotterdam

Joke Schot – Roy Hargrove, LantarenVenster, Rotterdam (From the extended Yellow Series)

Joke Schot – Alice Cooper, Mainz, Duitsland, 2014

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws