Menu Sluiten

Flamenco-maestro Paco de Lucia overleden

De beroemde Spaanse flamenco-gitarist Paco de Lucia (1947-2014) is overleden aan een hartaanval in Cancun, Mexico. Hij was met zijn kinderen aan het spelen op het strand toen hij plotseling onwel werd.

De in Algeciras geboren gitarist geldt als een van de grootste flamenco-gitaristen. Met wijlen Camaron de la Isla en flamencogitarist Tomatito vormde hij een legendarisch trio. Hij was ook een musicus die zijn grenzen verlegde. In de jaren zeventig maakte hij deel uit van supergitaartrio’s met John McLaughlin, Al DiMeola en Larry Coryell. Omdat hij invloeden uit de jazz, blues en salsa in zijn muziek verwerkte, kreeg hij veel kritiek van flamencopuristen. Zijn reactie op die kritiek was: “Ik speel geen gitaar voor mijzelf, ik speel gitaar voor de flamenco.” Paco Pena zei over hem: “Door hem is flamenco radicaal veranderd.”  Tomatito noemde hem een revolutionair van de gitaar die voor flamenco de deur naar de wereld open heeft gezet. Paco de Lucia bracht tientallen albums uit en werkte mee aan de laatste albums van Tomatito en Estrella Morente. Hij werd 66 jaar.

Rik van Boeckel

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »