Menu Sluiten

Eric Ineke’s eerbetoon aan Dexter Gordon

Maar liefst 44 jaar geleden, in 1972, toerde de toen 24-jarige Eric Ineke met de toen 49-jarige Dexter Gordon, grootmeester op de tenorsax. Eric Ineke JazzXpress brengt nu, op woensdag 19 oktober, een eerbetoon aan Dexter Gordon. Dit bijzondere concert vindt plaats in De Observant in Amersfoort.

In de pauze van dit optreden worden unieke beelden vertoond uit 1964 van een optreden van Dexter Gordon in Amersfoort.

Bekijk hier alvast een voorproefje.

Het kwintet van Eric Ineke is verknocht aan de hardbop maar kan ook uit andere muzikale vaatjes tappen. Naast Eric Ineke bestaat deze uit pianist Rob van Bavel, tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen, contrabassist Marius Beets en op trompet en flügelhorn horen we Gidon Nunes Vaz. De band bestaat al zo’n jaar of tien en heeft onder andere op North Sea Jazz gestaan. Inekes ensemble heeft drie albums uitgebracht.

Eric Ineke wordt al sinds de jaren zestig gezien als een ideale begeleider van diverse jazzartiesten. Zo solide, ’dat solisten tegen hem aan kunnen leunen’, zei hij zelf. Een dienende slagwerker die wil dat iedereen goed speelt. Maar in 2006 formeerde hij toch eindelijk zijn eigen kwintet JazzXpress, dat voornamelijk de jazz ging spelen die hem na aan het hart ligt: de hardbop.

Verwacht vanavond veel werk van Dexter Gordon en af en toe een standard die op het repertoire van Gordon stond zoals Body and Soul. Het staat allemaal ook op de onlangs uitgebrachte cd ‘Dexternity’, naar analogie van Ornithology en Dexterity van Charlie Parker. Deze krijgt lovende recensies.

De aanvang is 20:30 uur en de entree € 5,00 (inclusief een consumptie).

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »