Menu Sluiten

Eerste headliners voor Leuven Jazz 2020 bekend

Pianist Jason Moran, zangeres-pianiste Kandace Springs, het nieuwe An Pierlé Quartet en de Britse trompettiste Laura Jurd zijn de eerste headliners van Leuven Jazz 2020.

De achtste editie van dit festival vindt plaats van 19 tot en met 29 maart 2020. Het volledige programma van Leuven Jazz wordt eind volgende maand bekend gemaakt.

“Naast extra headliners serveert ‘Leuven Jazz’ ook nog tal van Belgische talenten, jazzfilms, café- en kotconcerten, de B-Jazz Contest, familieproducties en nog zoveel meer. We dompelen je tien dagen lang onder in de jazz’’, aldus de organisatie.

“In het programma van dit jaar ligt de focus op vrouwelijke artiesten. Zangeressen, pianistes, trompettistes, drumsters … de jazzscene telt gewoon heel veel goede vrouwen en die willen we laten ontdekken.”

Laura Jurd

De prijswinnende-winnende trompettiste Laura Jurd is een van de meest opvallende figuren die de Britse jazzscene de laatste jaren heeft voortgebracht. Met haar eigen trio en haar band Dinosaur maakt ze diepe indruk. Haar eigenzinnige benadering van improvisatie is vaak kleurrijk, uitnodigend en herkenbaar.

Met haar nieuwe album Stepping Back, Jumping In (Edition Records – 2019) gaat ze in de overtreffende trap en begint een nieuw muzikaal verhaal. Het album zit vol contrasten, bevat vele lagen en dimensies, met zowel strakke compositie als ruimte voor improvisatie. Dit eclectisch album is tot leven gebracht door 14 uitstekende muzikanten.

An Pierlé Quartet

De Gentse singer-songwriter, zangeres en pianiste An Pierlé plaveit al twee decennia een eigenzinnig artistiek pad. In 2017 kruisten de jonkies van SCHNTZL haar pad toen zij hun eerste cd bij producer (en manlief) Koen Gisen opnamen.

Door het veelvuldig rondhangen in de keuken waar Pierlé hen van eten voorzag, ontstond er veel zin om ook samen muziek te spelen. Het viertal besloot samen verder te gaan als het An Pierlé Quartet.

Pierlé’s composities zijn bewust open gehouden om ruimte te laten voor experiment en improvisatie, maar ze nemen je ook bij de hand door de duidelijke vastheid en hooks in de melodieën. Het resultaat is een bonte smeltkroes van ideeën: van jazz en cabaret tot experimentele pop met een twist.

Jason Moran solo (US) & Kandace Springs (US)

De Amerikaanse toppianist Jason Moran heeft een totaal eigen stijl. Hij beheerst alle technieken, speelt expressief en met tomeloze energie, en komt met origineel en bijzonder gevarieerd repertoire.

Op zijn 22ste, nog tijdens zijn studie aan het Manhattan School of Music, kreeg hij de kans om op tournee te gaan met saxofonist Greg Osby, wat het begin betekende van een lange samenwerking. Dit zorgde voor zijn doorbraak en leverde hem een contract bij Blue Note Records op. Inmiddels speelde Jason met o.a. Charles Lloyd, Cassandra Wilson, Dave Holland, Joe Lovano, Steve Coleman en Stefon Harris.

Over Kandace Springs (foto) zei Prince ooit: ’Haar stem kan sneeuw doen smelten’. Hij hoorde haar cover van Sam Smith’s ‘Stay With Me’ online in 2014 en nodigde haar uit om samen met hem op te treden op het concert voor de 30ste verjaardag van ‘Purple Rain’. Hij werd zo de mentor van deze jonge zangeres, pianiste en componiste. In 2016 tekende ze bij Blue Note Records.

Tickets voor deze concerten zijn te koop op leuvenjazz.be. Tot eind december geldt een  voordelige ‘early bird’ actie!

Deel bericht

Laatste nieuws