Menu Sluiten

Conservatorium Talent Award voor Jadi Pepezak

Jadi Peperzak van Codarts Rotterdam won afgelopen zaterdag de Conservatorium Talent Award 2024. De gitarist liet in Podium Azijnfabriek in ‘s-Hertogenbosch 7 andere finalisten achter zich. De Mingus-prijs voor beste compositie was voor Dimitris Karkoulias van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Chris Muller won de Ruud Bos Challenge, een nieuwe prijs voor het beste arrangement.

Foto’s: Artishoot-Wim Roelsma

De finalisten werden beoordeeld op instrumentbeheersing, samenspel, compositiebehandeling, onderscheidingskracht en presentatie. De jury bestond uit Aad van Nieuwkerk, Esther van Hees, Mischa Andriessen, Martyna van Nieuwland, Damiano Pascarelli, Pieter Hunfeld en Jan Menu. Zij roemden Jadi Peperzak vanwege de enorme hoeveelheid muzikale, fysieke en aanstekelijke energie die hij op het podium liet zien. Juryvoorzitter Van Nieuwkerk: ‘Jadi Peperzak is in vele opzichten nu al een volgroeide muzikant. Hij weet optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de gitaar biedt.’

Naast de Award ontving Peperzak € 5.000, te besteden aan een verdere studie of het opnemen van een debuutalbum. Cultuurfonds Noord-Brabant stelde het bedrag beschikbaar . Peperzak treedt op zaterdag 18 mei op tijdens Jazz in Duketown in Den Bosch.

Ruud Bos Challenge

Chris Muller won met het arrangement voor Specter Shiitake de Ruud Bos Challenge. Deze nieuwe prijs is opgedragen aan de in 2023 overleden componist-pianist en arrangeur Ruud Bos. 8 talentvolle arrangeurs arrangeerden voor deze Challenge elk een compositie van een CTA-finalist voor een bigband opstelling. Tijdens de finale-avond werden deze bewerkte composities uitgevoerd door de finalisten en het Paradox Jazz Orchestra onder leiding van Jasper Staps. Hij nam ook de coaching van de arrangeurs voor zijn rekening. Volgens de jury zorgde het winnende arrangement ervoor dat de aandacht van de luisteraar van het begin tot het einde werd vastgehouden. De nieuwe bewerking voegt extra dimensie toe aan het origineel.

Als prijs gaat Chris Muller voor zowel het Paradox Jazz Orchestra als het Metropole Orkest 2 (betaalde) werken arrangeren voor het seizoen 2024/2025.

Mingus Compositieprijs

Dimitris Karkoulias

De Mingus-prijs is voor het talent dat de jury het meest imponeerde met zijn/haar compositie. Dimitris Karkoulias won met A Little Something. Uit het juryrapport: ‘Het nummer had een harmonische, knap opgebouwde structuur, waarbij Karkoulias met zijn dynamische contrasten uit zijn comfort zone durfde te stappen.’

Karkoulias won naast de titel ook € 1.000. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Mingus-fonds, een CultuurFonds op Naam voor jazz en geïmproviseerde muziek.

CTA

De Conservatorium Talent Award biedt letterlijk en figuurlijk een podium aan afstuderende jazzmuzikanten. Deze prestigieuze prijs was dit jaar voor de dertiende keer onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Cultuurfonds Noord-Brabant. Eerdere winnaars van CTA zijn onder meer Joop de Graaf, Bram van de Glind, Gijs Idema en Sanne Rambags.

Deel bericht

Laatste nieuws