Menu Sluiten

Buma Boy Edgar Prijs 2018 voor pianist en componist Jasper van ’t Hof

De Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan pianist/toetsenist en componist Jasper van ’t Hof..

Dit werd bekendgemaakt op het jazz netwerk- en showcase evenement inJazz in Rotterdam. Onderdeel van de prijs is een door Van ‘t Hof zelf samen te stellen concertavond op 6 december 2018 in het BIMHUIS. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.. Dit werd bekendgemaakt op het jazz netwerk- en showcase evenement inJazz in Rotterdam. Onderdeel van de prijs is een door Van ‘t Hof zelf samen te stellen concertavond op 6 december 2018 in het BIMHUIS. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, worden overhandigd.

Jasper van ‘t Hof (1947) is pianist en componist. Hij geniet bekendheid als virtuoos toetsenist en is een van de meest actieve jazzmusici van Europa. Zijn nieuwsgierigheid maakt hem tot toonaangevend vernieuwer in de Europese jazzscene, op (elektrische) piano, synthesizer en ook kerkorgel. Hij beperkt zich niet tot één stroming, maar speelt bebop, freejazz, groove-jazz, jazzrock, fusion, pop en wereldmuziek. Meermaals werd hij door internationale jazztijdschriften uitgeroepen tot beste jazzpianist van Europa. Hij schreef meer dan vijfhonderd composities en bracht bijna tachtig cd’s uit.Jasper van ‘t Hof (1947) is pianist en componist. Hij geniet bekendheid als virtuoos toetsenist en is een van de meest actieve jazzmusici van Europa. Zijn nieuwsgierigheid maakt hem tot toonaangevend vernieuwer in de Europese jazzscene, op (elektrische) piano, synthesizer en ook kerkorgel. Hij beperkt zich niet tot één stroming, maar speelt bebop, freejazz, groove-jazz, jazzrock, fusion, pop en wereldmuziek. Meermaals werd hij door internationale jazztijdschriften uitgeroepen tot beste jazzpianist van Europa. Hij schreef meer dan vijfhonderd composities en bracht bijna tachtig cd’s uit.

Van ’t Hof ontwikkelde zich als autodidact. Op twintigjarige leeftijd brak hij internationaal door met de jazzrock-groep Association P.C. van Pierre Courbois. Hij maakte zodanig naam dat hij werd uitgenodigd te spelen met musici als Archie Shepp en het combo Piano Conclave (met o.m. George Grüntz en Keith Jarrett). Met Charlie Mariano richtte hij de groep Pork Pie op, waarmee ze samen met Philip Catherine, Aldo Romano en Jean-François Jenny Clark Europawijd volle zalen trokken. Als pionier verbond hij in de jaren 80 westerse jazz met Afrikaanse muziek. Met zijn groep Pili Pili had hij decennia lang veel succes en bood hij een podium aan jonge talenten. Zowel solo als in ensembles treedt Jasper van ’t Hof nog veelvuldig op in het buitenland en de laatste jaren ook vaker in Nederland.

Deel bericht

Laatste nieuws