Menu Sluiten

Boy Edgar-prijs 2023 voor Monica Akihary

Monica Akihary wint dit jaar de Boy Edgar-prijs. De jury riep haar unaniem uit tot winnaar van de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. Het Fonds Podiumkunsten maakte dit nieuws bekend op 23 juni tijdens het InJazz festival in Rotterdam.

Foto: Merlijn Doomernik

De jury over Monica Akihary: ‘Monica Akihary is een musicus die al jaren gestaag bouwt aan een opwindend oeuvre en daarin optrekt met vele muzikale partners. Ze zoekt actief het avontuur op in deze – vaak gedurfde – samenwerkingen en stopt niet daar waar het schuurt. Met haar eigen koers die ze steeds verlegt, verrast ze musici en publiek. Ze is niet alleen te zien op de belangrijkste Nederlandse jazzpodia en -festivals, maar ze weet zich ook internationaal te profileren. Tijdens liveoptredens maakt ze diepe indruk als improvisator en verhalenverteller.’

Vereerd en dankbaar

Een eerste reactie van Monica: “Ik ben zeer vereerd en dankbaar dat ik de belangrijkste muziekprijs voor Nederlandse jazz en improvisatie, de Boy Edgar-prijs mag ontvangen. Deze erkenning en waardering voeden mijn passie voor het creëren van muziek. Het is een motivatie voor mijn voortdurende toewijding aan muziek. Ik voel me echt geroerd door de toekenning van deze eervolle prijs.”

Vocalist en tekstdichter

Monica Akihary is een vocalist en tekstdichter en thuis in muzikale tradities uit alle windstreken. In haar werk zoekt ze actief samenwerkingen op met uiteenlopende (jonge) musici en dichters, waarbij ze soms in het Engels zingt, soms in het Haruku, de taal van het Molukse eiland waar haar vader is geboren. Monica Akihary vormt al meer dan vijfentwintig jaar samen met gitarist-componist Niels Brouwer een duo onder de naam Boi Akih en treedt wereldwijd op.

BOI AKIH
Foto: Merlijn Doomernik

Sounds of Diversity op North Sea Jazz

Momenteel toert Akihary met Boi Akih door Nederland, met het net uitgebrachte album From And To Infinity, hun tiende album inmiddels. Een van de concerten is op het North Sea Jazz Festival, waar Monica tevens curator is van het programma Sounds of Diversity.

Deel bericht

Laatste nieuws