Menu Sluiten

Amersfoort World Jazz, dag 4: Jef Neve, Eric Vloeimans

Vier uur had ‘international artist in residence’ Jef Neve nodig om per auto van Antwerpen naar Amersfoort te komen, en dus schoten er slechts drie kwartier over om met trompettist Eric Vloeimans hun beider optreden in de Sint Aegtenkapel voor te bereiden.

Dietmar Terpstra

Fotografie: Peter Putters, Nico Brons

Dat bleek voor de gerenommeerde musici geen probleem. Ze speelden met kennelijk plezier repertoire van beider hand, waar onder het stuk Joelle van Vloeimans. ,,Ik heb dat ooit geschreven naar aanleiding van De Amerikaanse Prinses van Annejet van der Zijl, maar waarom ik het toen ‘Joelle’ genoemd heb, is me volledig ontschoten’’. Niettemin bleek het in de uitvoering met pianist Neve een behoorlijk melancholisch nummer met een ronduit droevig einde, zodat het met die prinses Joelle ook wel niet goed afgelopen zal zijn.

To Louis

In de best warme zaal slaagde Vloeimans er vervolgens in om het zwetende publiek de Saint James Infirmary Blues, ooit beroemd gemaakt door Louis Armstrong, te laten neuriën, om te vervolgen: ,,En dat ga ik dus niet spelen’’. Maar hij speelde wel een mooie uitvoering van To Louis van zijn album Viento Zonda uit 2018. Voor Neve was er vervolgens de kans om zijn song Sofia (Imaginary Road, 2010) te spelen. ,,Dat heb ik waarschijnlijk vernoemd naar de hoofdstad van Bulgarije). Zet twee kanonnen als Neve en Vloeimans improviserend bij elkaar en je krijgt zonder enige twijfel muziek van een absurd hoog niveau, al moet gezegd worden dat de jazz soms ver weg was, en de muziek af en toe langs de rand van de edelkitsch scheerde.

Humble Heroes?

V.l.n.r. Rolf Delfos, Eric Vloeimans en Coen Witteveen

Heel vreemd is dat overigens niet. Trompettist Vloeimans was eerder die dag te gast bij de opname van een podcast in het nabij gelegen theater, verzorgd door saxofonist/presentator Rolf Delfos en saxofonist (Typhoon) en cultureel ondernemer Coen Witteveen. Hij vertelde daar dat hij geen jazzmusicus genoemd wil worden, omdat hij niet aan een genre gebonden wil zijn. Vloeimans speelt wel jazz, maar ook graag pop of klassiek, en het onderscheid is hem om het even. Het interview gaf een aardig inkijkje in het dagelijks leven van de professioneel muzikant. Dit programma-onderdeel van Amersfoort Jazz was overigens aangekondigd als Humble Heroes, en zou gaan over de onmisbare inbreng van sessie-muzikanten. Dat ging onaangekondigd niet door, en het geheel werd ook nog eens geplaagd door productionele strubbelingen. Beetje jammer, maar een mens kan niet alles hebben.

 

Zaterdagmiddag presenteert Jef Neve zijn nieuwe album That Old Feeling op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort. Jazzism interviewde de Vlaamse musicus over dit album, en zijn samenwerking met Madeleine Peyroux, Typhoon en Trijntje Oosterhuis, te lezen in Jazzism 4 van dit jaar.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »