Menu Sluiten

Amersfoort Jazz 2020 focust op Hongarije

Van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei 2020 vindt de 42e editie van Amersfoort Jazz plaats. Een festival vol world jazz met nieuw en gevestigd talent uit binnen- en buitenland. Elk jaar is er extra aandacht voor artiesten uit het zogenoemde focusland. Dit keer heeft de organisatie gekozen voor Hongarije.

Matti Austen, co-programmeur van Amersfoort Jazz legt uit waarom: “Hongarije kent een rijke muziekcultuur met volksmuziek en kenmerkende instrumenten als violen en de cimbalom. Dit is absoluut terug te horen in veel muziek die wij zullen presenteren. Maar de Hongaarse jazzmuziek is zoveel meer. Zo componeerde Béla Bartók tussen 1926 en 1939 het stuk Mikrokosmos. Het Péter Sárik Trio (foto) brengt hiervan tijdens het festival een jazzvertolking. Het wordt een ontdekkingsreis waar ik erg naar uit kijk.”

De Hongaarse ambassadeur in Nederland, András Kocsis, is enthousiast over de samenwerking: “Ik ben heel blij dat in het jaar dat de 100-jarige diplomatieke betrekking tussen Nederland en Hongarije gevierd wordt wij de kans krijgen om onze jazztalenten aan de wereld te laten zien in de prachtige stad Amersfoort.”

Meer dan twintig artiesten afkomstig uit Hongarije geven tijdens het festival acte de présence. Op de zaterdagavond is er een speciale focus night programmering en op zondagmiddag gaan de artiesten de uitdaging aan van een gezamenlijk concert, de grande finale. Ook zijn de verschillende muzikanten gedurende het gehele festival te zien op de diverse podia in de historische binnenstad. Naast drie buitenpodia zijn er ook een vijftal intieme binnen podia, voornamelijk in monumentale gebouwen als de Mannenzaal en de Sint Aegtenkapel.

Een bijzonder project binnen de Hongaarse programmering is het concert op de zaterdagmiddag in de Sint Joriskerk. Samen met het Amersfoorts Jeugd Orkest wordt een concert gegeven om stil te staan bij de Hongaarse Kindertreinen. Ruim 60.000 Hongaarse kinderen vertrokken tussen 1920 en 1930 naar het buitenland om aan te sterken na de ellende van de Eerste Wereldoorlog. De meeste kwamen terecht in België en Nederland.

Amersfoort Jazz is gratis toegankelijk en trekt jaarlijks rond de 80.000 bezoekers.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »