Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10/ #01 2015

De Jazz Not Jazz 10 zet de tien meest invloedrijke en actuele platen op het gebied van jazz op een rij. Niet gebaseerd op verkoopcijfers, maar op de smaak van de voorhoede van de vaderlandse jazzscene.

Een nieuw jaar, een nieuwe start voor JazzNotJazz en direct een fonkelnieuwe en oorstrelende nummer éen! Silk Rodes is van producer Michael Collinsen en vocalist Sasha Desree. Dit duo uit Baltimore heeft een album gemaakt op Stones Throw, het label dat ons eerder Mayer Hawthorne bracht en brengt. Een ge-wel-dige plaat, een soort van Motown op halve snelheid, minimalistisch van toon en geïnspireerd op oude soulcompilaties die bijvoor­beeld ook op het Numero-label verschijnen.

James Farm, het project rond saxofonist Joshua Redman, toetsenist Aaron Parks, bassist Matt Penman en drummer Eric Harland, heeft met de nieuwe plaat opnieuw een sterke groepsprestatie geleverd met even toegankelijke als virtuoze composities. Dan nog een nieuwkomer in de lijst: het Belgische podiumtrio van formaat, Dans Dans. Omschreven als jazz zonder stoflaag en rock en avant-garde zonder oogkleppen. Waarvan acte. Trompettist Avishai Cohen levert met zijn groep Triveni in Dark Nights een supersterk derde album af. Stemming voor de nachtelijke uurtjes, Cohen eigen, maar ditmaal met meer overdubs en electronische effecten die songs en sfeer versterken. Prachtig!.Gelouterd en geprezen Detroit houseproducer Theo Parrish laat, zeven jaar na zijn laatste album, eindelijk van zich horen met American Intelligence, een soulvol nieuw album vol onweerstaanbare jazzy dancefloor tracks. Klasse apart, dit.

Op nummer zes staat Belgische toetsentrots Jef Neve met zijn prachtige eerste soloplaat One. Met het eclectic album, vol van invloeden, stijlen, covers en eigen songs maakt Neve diepe indruk. Hij wordt op de voet gevolgd door nieuwe soulster Curtis Harding, die via achtergrondzang bij Cee Lo Green via de garagerockscene nu met het toepasselijke Soulpower triomfeert. Hij speelde ons land al plat en gaat beslist groter groeien. Verlang je naar het zwoele zomergevoel? Dan is de nieuwe plaat van Italiaans producer Gerardo Frisina het helemaal. Hij staat bekend om het afstoffen van bijzondere Italiaanse en Europese clubjazz en doet dat hier weer met exotische verve. En opnieuw een plaat van onze zuiderburen waar, naast Neve, toch de spannendste jazz van dit moment vandaan lijkt te komen, hulde!

De Beren Gieren werken ditmaal samen met de Portugese trompettiste Susana Santos Silva. De forel op de hoes zwemt tegen de stroom in en dat is precies wat deze muziek doet. Muziek van open minds voor open minds. Als enige overblijver uit de vorige editie van JazzNotJazz staat de Poolse toetsenist Marcin Wasilewski op tien z’n mannetje. Nog altijd even elegant en lyrisch en daarmee een waardige afsluiter van deze eerste JazzNotJazz10 van 2015. Dat er nog mooie edities mogen volgen!

1. Silk Rhodes – Silk Rhodes (Stones Throw)
2. James Farm – City Folk (Nonesuch)
3. Dans Dans – 3 (Unday Records)
4. Avishai Cohen’s Triveni – Dark Nights (Anzic Records)
5. Theo Parrish – American Intelligence (Sound Signature)
6. Jef Neve – One (Universal)
7. Curtis Harding – Soul Power (Anti)
8. Gerardo Frisina – Movement (Schema)
9. De Beren Gieren & Susana Santos Silva – The Detour Fish (Clean Feed Records)
10. Marcin Wasilewski Trio & Joakim Milder – Spark Of Life (ECM)

Colofon JazzNotJazz10
Aan deze editie van de JazzNotJazz10 werkten mee: Frank Bolder (Lantaren-Venster/Rotterdam), Jaap Brienen (Radio 6 Soul & Jazz, KRO), Guido van Dieren (Bird, Radio 6 jazz jong, NSJClub), Bertrand Flamang (Gent Jazz), Sander Grande (Mojo/NSJF), Jean-Paul Heck (Jazzism, Muziek.nl), Guuz Hoogaerts (bossaboogie.com), Phil Horneman (Wicked Jazz Sounds), Dick Hovenga (Jazzism), Marcel Kranendonk ( Jazz Enter), Amanda Kuyper (NRC, Jazzism) , DJ Maestro, Ruud Meijer (HP/De Tijd, Jazzism, Luister, Revolver), Monte la Rue (Jazzism), Niels Nieuborg (MC, NSJClub, A’dam), Onno Post (Lantaren-Venster/Grounds/Rotterdam), Lennert Schoors (Beyondjazz), Etienne de Smet www.jazz030.nl), Tim Sprangers (Volkskrant), Bartho van Straaten (Paradox, Tilburg) , Michael Varenkamp (Pure Jazz/NPS/E&M Factory), Arie Verstegen (De Boerderij/Zoetermeer),Anne Koperdraat (BIMhuis/Amsterdam).

 

Deel bericht

Laatste nieuws