Menu Sluiten

Jazz Not Jazz #05/2015

De Jazz Not Jazz 10 zet de tien meest invloedrijke en actuele platen op het gebied van jazz op een rij. Niet gebaseerd op verkoopcijfers, maar op de smaak van de voorhoede van de vaderlandse jazzscene.

Dj’s, organisatoren, programmeurs, muzikanten, programmamakers en journalisten bevolken het colofon. De Jazz Not Jazz 10 bevat muziekgenres die door jazz beïnvloed zijn, want jazz wordt door ons zo breed mogelijk benaderd. Daarom misstaan soul, funk, blues, world, broken-beats, hiphop en singer-songwriters niet in de lijst. Kortom: de Jazz Not Jazz 10 is jouw barometer in een muzikaal omvangrijk landschap. Met naast gevestigde namen meer dan genoeg ruimte voor nieuwe initiatieven.

Ook in deze nieuwe editie van de JazzNotJazz10 zijn verrassingen eerder regel dan uitzondering. Onze held Kamasi Washington, met zijn grootse Epic-trilogie, is verdreven van de eerste plaats door Mark Guiliana. Deze drummer-producer heeft al een stevige cultbasis opgebouwd en werkte onder anderen samen met bassist Avishai Cohen, David Bowie en met toetsenist Brad Mehldau op Mehliana. Op zijn debuut­album gaat Guiliana, in tegen­stelling tot zijn elektro­nische werk, op de akoestische toer met Shai Maestro op piano. Een debuut vol verbeeldingskracht en innovatie: terecht op eén.

Op drie volgt FORQ, de zoveelste afsplitsing van het zeer succesvolle Snarky Puppy collectief, dat onlangs op North Sea Jazz niet naliet flinke indruk te maken. Bestaande uit toetsenist Henry Hey (van onder anderen Rudder), drummer Jason Thomas (Roy Hargrove, D’Angelo), bassist Michael League (Snarky Puppy) en gitarist Chris McQueen (Snarky Puppy) is hier met recht sprake van een supergroep. Dit debuut maakt die status waar en doet soms denken aan Weather Report of Headhunters.

Daarna gevolgd door de prettige combi The Bad Plus Joshua Redman, met de laatste als de ideale robuuste tenorist naast de pittige mix van jazz en rock van het trio.

Op vijf zien we de virtuoze bassist en singer-songwriter Stephen Bruner terug, de bassist die we beter kennen als Thundercat. En nog beter misschien van zijn werk bij Kendrick Lamar, Kamasi Washington en Erykah Badu. Een grimmig minialbum vol ijle sounds en teksten over dood en kwetsbaarheid: hij verkent (opnieuw samen met sparringpartner Flying Lotus) nog maar eens de grenzen van de jazzfunk.

Op de voet gevolgd door Bilal, de zanger die er inmiddels alles aan gedaan heeft om dat neosoul-label van zich af te werpen. Getuige ook dit album met invloeden van Lamar tot D’Angelo. Misschien is dit, na vijf stuks, een van zijn beste albums.

The Ex at Bimhuis laat precies horen wat de titel aangeeft: een compilatie van Terry Hessels en kornuiten van 25 jaar Bimhuis-shows. Opwindend in al zijn eigenzinnigheid blijft The Ex nooit te vangen, knap is dat toch.

De Canadese pianiste Kris Davis is éen van de boeiend­ste jonge muzikanten uit de New Yorkse scene. Ze loopt al even mee, maar valt op dankzij haar doorzettingsvermogen, eigen­zinnige composities en een fijne neus voor sterke samenwerkingen. Haar nieuwste project Infrasound verwijst naar de lage frequentie tonen die je evengoed kunt voelen als horen en balanceert op het snijvlak tussen compositie en impro­vi­satie.

Na zijn goed ontvangen Divine Travels brengt tenorist James Brandon Lewis nu een ode aan zijn hiphop-roots. Het is een vloeiend en melodisch jazzy eerbetoon geworden, compleet met rapper en dj, een man om in de gaten te houden.

En tot slot, als afsluiter van deze editie JazzNotJazz10, het Belgische project rond Deus-voorman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen: TaxiWars. TaxiWars brengt eigenzinnige jazz, die schuurt, sist, stoomt, borrelt en swingt. Punky en trashy, jazz en poetry ineen: Barman doet het weer.

Paul Evers

De Top 10

1. Mark Guiliana Jazz Quartet – Family first (Beat Music)
2. Kamasi Washington – The Epic (Brainfeeder)
3. Forq – Batch (Ground Up)
4. The Bad Plus – Joshua Redman (Nonesuch)
5. Thundercat – The Beyond/Where The Giants Roam (Brainfeeder)
6. Bilal – In Another Life (Eone Music)
7. The Ex at BIMhuis (ExRecords/Bimhuis)
8. Kris Davis Infrasound – Save Your Breath (Cleanfeed)
9. James Brandon Lewis – Days Of Freeman (Okeh)
10. TaxiWars – TaxiWars (Universal)

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »