Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10/#06 2015

De Jazz Not Jazz 10 zet de tien meest invloedrijke en actuele platen op het gebied van jazz op een rij. Niet gebaseerd op verkoopcijfers, maar op de smaak van de voorhoede van de vaderlandse jazzscene. Dj’s, organisatoren, programmeurs, muzikanten, programmamakers en journalisten bevolken het colofon.

De Jazz Not Jazz 10 bevat muziekgenres die door jazz beïnvloed zijn, want jazz wordt door ons zo breed mogelijk benaderd. Daarom misstaan soul, funk, blues, world, broken beats, hiphop en singer-songwriters niet in de lijst. Kortom: de Jazz Not Jazz 10 is jouw barometer in een muzikaal omvangrijk landschap. Met naast gevestigde namen meer dan genoeg ruimte voor nieuwe initiatieven.

Zo kan het gaan in de JazzNotJazz10: Mark Guiliana Jazz Quartet is de enige act die zich handhaaft in de bovenste regionen, terecht want deze drummer-producer heeft zijn elektronische pad ditmaal ingeruild voor een akoestisch debuut, met onder andere Shai Maestro op toetsen. De rest heeft het veld volledig moeten ruimen, vandaar een trotste nieuwe koploper, het Belgische trio De Beren Gieren. Ik zei het al eerder: uit het zuiden niets dan goeds. Dit trio, bestaande uit Fulco Ottervanger (piano), Lieven Van Pee (bas) en Simon Segers (drums) tasten op dit derde album opnieuw de grenzen van de jazz af. Ze vertrekken vanuit pianocomposities en gebruiken een unieke mix van klassieke en hedendaagse compositietechnieken, zonder de roots in de jazztraditie te vergeten. Daarna gaan ze op avontuur, en hoe! De Beren worden op de voet gevolgd door nog zo’n avontuurlijk trio, nu uit eigen land: Kapok. Opgetrokken rond hoornist Morris Kliphuis blijft Kapok ook op dit album eigenzinnig zichzelf vernieuwen. Naast bouwstenen indierock en jazz zijn er ditmaal ook elektronica en Afrikaanse grooves toegevoegd, wat verbazingwekkend goed uitpakt. Dan Christian Scott. Op zijn nieuwe plaat, Stretch Music, verbreedt deze Amerikaanse trompettist zijn horizon nog verder. Stretch Music verwijst naar het overschrijden van genres, stijlen én culturen. Een zeer creatieve plaat, die je ook als app kunt downloaden en zo kun je de nummers zelf ook ‘stretchen’.

We kennen Antonio Sanchez als drummer bij de Pat Metheny Group maar met The Meridian Suite heeft hij met zijn eigen groep New Yorkse muzikanten een ambitieuze vijfdelige jazzfusionsuite neergelegd. Hiermee laveert hij tussen Coltrane en Weather Report in, en met succes! Neosouldiva Jill Scott overtuigt op haar vijfde album opnieuw, ditmaal met r&b uit de jaren zestig, funk uit de jaren zeventig en een elektronische finesse die haar soms dik boven de concurrentie uit doet stijgen. Een stuk jonger nog is de Frans-Amerikaanse jazzzangeres Cecile McLorin Salvant, maar met dit derde album gaat de hele wereld definitief vallen voor haar klasse. Ze doet op zich niets nieuws, zingt met een akoestische bezetting van piano, bas en drums over liefde en leven. Maar die stem en de manier waarop ze volkomen instinctief en overtuigend haar songs zingt, doet het ‘m. Dit gaat een hele grote worden! Elephant9 is, naar verluidt, Noorwegens beste liveband. Op dit vierde (dubbel)album trekken ze opnieuw op met de Zweedse gitarist Reine Fiske, dus een garantie voor moderne ‘rock-‘n-jazz-prog-psychedelica’ van de bovenste plank.

Zangeres Lizz Wright keert op dit nieuwe album, na uitstapjes naar folk en gospel, terug naar de veilige, maar fraaie comfortzone ergens tussen smoothjazz en midtempo soul in. Met hulp van onder anderen Gregory Porter en een bloedmooie versie van Nick Drake’s River Man. Op zijn zesde album voor het ECM-label reflecteert de Italiaanse pianist Stefano Battaglia met verve het werk van de Amerikaanse componist Alec Wilder, die we weer kennen van zijn werk voor onder andere Peggy Lee en Frank Sinatra. Een waardige afsluiter van opnieuw een prikkelende editie JazzNotJazz10.

Paul Evers

1. De Beren Gieren – One Mirrors Many (Clean Feed)
2. Kapok – Glass To Sand (Kerfstok)
3. Christian Scott – Stretch Music (Ropeadope)
4. Antonio sanchez & Migration – The Meridian Suite (CamJazz)
5. Mark Guiliana Jazz Quartet – Family First (Beat Music)
6. Jill Scott – Woman (Atlantic/Warner)
7. Cecile McLorin Salvant – For One To Love (Mack Avenue)
8. Elephant9 – Silver Mountain (Rune Grammofon)
9. Lizz Wright – Freedom & Surrender (Concord/Universal)
10. Stefano Battaglia Trio – In The Morning (ECM)

Deel bericht

Laatste nieuws