Menu Sluiten

There was a boy …

Gregory Porter was vijf toen hij een zelfgeschreven liedje zong voor zijn moeder. Haar reactie was: “Boy you sound like Nat ‘King’ Cole.” Gregory ging op zoek naar Cole en vond een lp met de goed geklede zwarte zanger op de hoes. Hij hoorde ook Nature Boy, het nummer waarop Cole tot hem sprak als een vader. Het nieuwe album van Gregory Porter heet Nat ‘King’ Cole And Me, waarop hij liedjes van Cole zingt. Wie is Nat ‘King’ Cole, die zanger-pianist die zoveel artiesten heeft beïnvloed?

 Nat ‘King’ Cole was in de jaren vijftig een superster. Hij was de meest succesvolle zwarte artiest met meer dan zeventig hitsingles. Michael Jackson nam die positie later van hem over. In 1948 nam Cole Nature Boy op, zijn eerste single die miljoenen keren verkocht. Daarna volgden Mona Lisa in 1950 en Too Young in 1951. Omdat er nog geen televisie was, wisten de kopers niet dat Cole zwart was. In die tijd heeft dat de verkopen zeker bevorderd.

Toen Nathaniel Adams Coles vier jaar was, verhuisde zijn familie van Birmingham, Alabama naar Chicago. Vader was predikant en moeder leidde het kerkkoor. Nat kreeg klassiek pianoles en speelde alles van Bach tot Rachmaninov. Het Earl Hines Orchestra speelde regelmatig in de buurt. Nat ging dan met zijn broer en bassist Ed luisteren in het straatje naast het podium. Vooral het onvoorspelbare pianospel intrigeerde hem. Vanaf zijn zeventiende had Nat zijn eerste groep, The Royal Dukes. Daaruit volgde de Eddie Cole’s Solid Swingers, een kleinere groep die twee singles opnam. Vanaf 1937 speelden ze overal in Californië als trio met piano, bas en op gitaar Oscar Moore.

Sweet Lorraine

In 1940 kwam Sweet Lorraine uit. Cole’s platen werden zeker dertig jaar lang afgespeeld in de jukeboxen. Cole’s invloed op de generatie artiesten na hem is ontegenzeggelijk. Ray Charles, Oscar Peterson, Sam Cooke en Marvin Gaye hebben heel goed naar hem geluisterd. Er wordt wel gezegd dat de finesse van het Nat ‘King’ Cole Trio de weg effende voor de bebop en een voorbode was van soul. Nat ‘King’ Cole zingt Sweet Lorraine, hier in 1958 met Oscar Peterson op piano, Ray Brown op bass, Herb Ellis op gitaar and Coleman Hawkins op sax. (tekst gaat verder na filmpje) 

Nature Boy

Straighten Up and Fly Right kwam in 1944 uit en Route 66 in 1946. Een jaar later ontving Nat ‘King’ Cole van eden ahbez, een prachtig liedje Nature Boy. Hij nam het op in 1948 en het werd een wereldwijde hit. Het nummer was voor Cole ook de opmaat naar een breder, lees wit, publiek. Dit resulteerde in 1956 in een eigen televisieshow. Hierin ontving hij gasten als Harry Belafonte, Peggy Lee en Ella Fitzgerald. Helaas kon NBC geen sponsor voor het programma vinden en ging het na een jaar van de buis. (tekst gaat verder na filmpje) 

No rock-’n-roll

Begin jaren zestig werd rock-‘n-roll steeds populairder. Cole ging hier niet in mee. Hij had nog een paar hitjes met Those Lazy-Hazy-Crazy Days Of Summer en Ramblin’ Rose. Eind 1964 bleek dat hij een vergevorderd stadium van longkanker had. Geen van medicatie werkte en ook het verwijderen van een long hielp niet. Op 15 februari 1965 stierf Nat ‘King’ Cole. Zijn dochter Natalie was toen vijftien jaar. In 1991 bracht zij het tributealbum Unforgettable… With Love uit. Ze zong daarop de nummers van haar vader. Door overdubbing werden enkele nummers duetten van vader en dochter. Opnieuw stond Nat in de schijnwerpers.

Deel bericht

Laatste nieuws