Menu Sluiten

Coltrane als eeuwige inspirator

Dat John Coltrane een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten binnen de jazz is algemeen bekend. Maar hoezeer artiesten nog altijd beïnvloed zijn door zijn werk blijkt wel in de nieuwe editie van Jazzism.John Coltrane bracht me op het idee om anders te gaan schrijven.”

“Laat de woorden ‘historisch’ en ‘jazz’ maar achterwege en noem het gewoon mijn favoriete album aller tijden: A Love Supreme. Hoelang kunnen we hierover praten? Er is geen album waar ik vaker naar heb geluisterd“, vertelt Mark Guiliana in Jazzism. “Sinds die eerste keer luister ik meerdere keren per week naar A Love Supreme en nog steeds ontdek ik nieuwe dingen. Het is een eindeloze bron van inspiratie en elke keer ervaar ik weer een diepgaand gevoel. Dat is in algemene zin ook wat ik najaag in muziek.”

Guiliana prijst in zijn interview vooral de manier waarop Coltrane zowel het hoofd als de onderbuik stimuleert. “Natuurlijk gebruikte hij soms geavanceerde akkoordstructuren, maar het belangrijkste in zijn muziek was altijd de ziel. Ik ben die emotionele lading in muziek steeds belangrijker gaan vinden ten opzichte van virtuositeit of complexiteit.”

Hier kan ook Yuri Honing zich in vinden. Sterker nog, Coltrane heeft zijn kijk op muziek veranderd. “John Coltrane bracht me op het idee om anders te gaan schrijven. Hij speelt op het album Lush Life (1958) het nummer Like Someone In Love zonder piano. Waarom is dit zo goed, vroeg ik me lang af. Omdat je op elk moment in dat stuk het geheel hoort. Daar heb ik als saxofonist op voortgeborduurd en later ook als componist.”

Verder schrijven we in ons coververhaal uitgebreid over Thelonious Monk en blikken we terug op de niet vergeten jaren van Alice Coltrane. John Coltrane speelde voor beide muzikanten natuurlijk een sleutelrol. Coltrane maakte met Monk de befaamde Jazzland sessions, en het duo vormde met hun liveshows een blauwdruk voor de jazz van nu.  

Lees de uitgebreide verhalen en interviews in de nieuwe editie van Jazzism. Hier verkrijgbaar.

Deel bericht

Laatste nieuws