Menu Sluiten

Album snapshots

In Jazzism magazine staan altijd twaalf pagina’s met recensies van nieuwe albums. Maar er komt nog veel meer goede muziek uit. Coen de Jonge geeft hier impressies van muziek die hij de moeite waard vindt om te delen. 

Adam Baldych Helge Lien

Adam Baldych & Helge Lien Trio Brothers (ACT)
Een emotioneel album van de Poolse violist Baldych en het trio van de Noorse pianist Lien (met enige steun van saxofonist Tore Brunberg). Een suite van negen delen die is opgedragen aan de overleden broer van Baldych. Heel bijzonder.

john beasley

John Beasley Monk’estra Vol. 2 (Mackavenue)
In het jaar waarin Thelonious Monk 100 zou zijn geworden zette pianist-arrangeur John Beasley zich met een bigband aan een aantal Monk-stukken. Dit is de tweede cd van dat project. Beasley liet ook beroemdheden opdraven als Regina Carter, Kamasi Washington en Dianne Reeves.

beirach huebner

Richie Beirach & Gregor Huebner Live At Birdland New York (ACT)
Een liveopname uit 2012, nu pas uitgebracht, met naast pianist Beirach en violist Huebner ook nog trompettist Randy Brecker, bassist George Mraz en drummer Billy Hart. Allemaal keien in vijf tracks vol onversneden jazz.

dr bekken

Dr. Bekken & Upright Piano Live At Bar Moskus (Blue Mood/PIAS)
De pianist heet Tor Einar Bekken. Hij is een van de frontmannen van de Noorse trad jazzscene. Bekken laat in dit opgewekte caféconcert in Trondheim invloeden horen van Fats Domino, Earl Hines, Fats Waller maar ook van Randy Newman.

bergen big band

Bergen Big Band & Dag Arnesen Norwegian Song IV (ODIN/PIAS)
De vierde aflevering van de cyclus met oorspronkelijk Noors materiaal die pianist-bandleider-componist Dag S. Arnesen met de Big Band Bergen heeft opgezet. Vier stukken zijn van componist Edvard Grieg. Lenen zich goed voor een jazzbewerking.

jane ira bloom

Jane Ira Bloom Wild Lines, Improvising Emily Dickinson (Outline Records)
Ze won dit jaar de eerste prijs in de Downbeat Critics Poll voor sopraansaxofoon. Jane Ira Bloom krijgt vast weer applaus met haar muzikale eerbetoon aan dichteres Emily Dickinson. Op de  tweede cd combineert ze muziek met Dickinsons teksten.  

chromoloa

1982 Chromola (Hubro/PIAS)
De Noorse groep 1982 heeft niet alleen een buitenissige naam maar ook een bijzondere samenstelling: viool (Nils Økland), harmonium (Sigbjørn Apeland) en drums (Øyvind Skarbø).   Chromola is de enige echte titel, de zeven experimentele stukken hebben alleen een tijdsaanduiding.

fred frith

Fred Frith Storytelling, Live At Theater Gütersloh (Intuition/WDR)
Hardcore experimentele muziek door het trio van veteraan-gitarist Fryth (UK), saxofonist Lotte Anker (D) en drummer Sam Dühlser (CH). Fryth maakt soms ook nog wat vocale geluiden, en vertelt tot slot een en ander over zijn opvattingen in een interview.  

gunter hampel

Gunther Hampel Bounce, Live At Theater Gütersloh (Intuition/WDR)
Een recent optreden van het kwartet van de Duitse freejazzpionier Gunther Hampel (1937) in de serie European Jazz Legends. Hampel (vibrafoon, basklarinet, fluit) is bij ons bekend door zijn samenwerking met Pierre Courbois en Jasper van ’t Hof. Klinkt nog steeds urgent.

sean jones

Sean Jones Live From Jazz At The Bistro (Mackavenue)
Een livealbum van de dekselse trompettist-bugelspeler Sean Jones in de Bistro te St. Louis. Compromisloze posthardbop waaraan ook pianist Orrin Evans, saxofonist Brian Hogans en drummer Mark Whitfield Jr. meededen. Eigen stukken (waarbij Amazing Grace ook even opduikt).

stockhausen

Markus Stockhausen Far Into The Stars (Okeh/Sony)
Trompettist Markus Stockhausen, zoon van de legendarische componist Karlheinz, raakt met Far Into The Stars aan de muziek der sferen. Stemmige modern creative music in een bezetting met trompet, cello, piano, drums en electronics. Veel werd ter plekke geïmproviseerd.

tubis

Tubis Trio The Truth (Challenge)
Maciej Tubis (piano), Pawel Puszczlo (bas) en Przemyslaw Pacan (slagwerk) vormen het jonge Poolse trio dat tien stukken impressionistische jazz speelt op hun eerste studioalbum voor Challenge. Charmant maar niet simplistisch.

kuba wiecek

Kuba Więcek Trio Another Raindrop,  Polish Jazz Vol. 78 (Warner Music Poland)
Hoewel dit jonge trio ook het bopachtige Conception (van George Shearing) speelt, is het toch vooral een vorm van Poolse impro die alt- en sopraansaxofonist Kuba Więcek, bassist Michael Baraņski en drummer Lukasz Źyta presenteren. Alle andere stukken zijn van Więcek zelf.

Deel bericht

Laatste nieuws