Menu Sluiten

Yellowjackets verzaken nooit 

Yellowjackets mag je nooit zomaar voor lief nemen. Samen met een band als Spyro Gyra bestaat de fusiongroep uit Los Angeles al meer dan veertig jaar, en ze verzaken nooit.

Onlangs kwam het album Raising Our Voice uit. Dit keer met zangeres Luciana Souza in een gastrol. Voor Jazzism sprak Jean-Paul Heck met ze.

Leden van Yellowjackets maakten het allemaal mee. Toen supergitarist Robben Ford in 1977 een album wilde opnemen, formeerde hij een groep. Een heel bijzondere volgens Ford: “Die mannen hadden iets bijzonders. Er was een chemie die je maar zelden tegenkomt bij jazzmuzikanten. Meestal zijn het individualisten.” Hij had gelijk. Topproducer en platenbaas Tommy LiPuma tekende naast Ford de bandleden drummer Ricky Lawson, toetsenman/pianist Russell Ferrante en bassist Jimmy Haslip.

Ford speelde nog mee op de eerste twee albums. Maar hij werd na zijn vertrek vervangen door saxofonist Marc Russo. Op Ferrante na zijn alle voorgenoemde namen er niet meer bij. Ford heeft een bloeiende solocarrière, Russo is al jaren de saxofonist van The Doobie Brothers. In 1986 kwam William Kennedy op drums de band versterken. Lawson maakte furore als drummer van Michael Jackson, Lionel Ritchie en Steely Dan. Drumcrack Lawson overleed in 2013.

Het plotselinge vertrek van Haslip in 2012 was het grootste gat dat moest worden gevuld. Eerst stapte Felix Pastorius in, de zoon van de legendarische Jaco Pastorius. En sinds een jaar vervult de jonge Australiër Dane Alderson die rol. Maar met Kennedy, Ferrante en saxofonist Bob Mintzer, die er ook al vanaf 1991 bij is, blijkt de basis van Yellowjackets nog altijd ijzersterk.

Lees het hele verhaal in Jazzism maart/april. Nu in de winkel.

Foto: Anna Weber