Menu Sluiten

Yoràn Vroom: Op zoek naar momenten van magie

Yoràn Vroom speelde met internationale grootheden als Cory Henry en Frank McComb. Op Across A Spectrum staat hij voor het eerst als bandleider op plaat.

Door Freek Dijkstra, Beeld: Les Adu

Ondanks de lange lijst muzikanten die meespelen op het album en de vele stijlen waardoor hij zich heeft laten inspireren, heeft Vroom een rotsvast, opzwepend en filmisch geheel neergezet.

Het was voor Vroom geen makkelijke stap om zijn eerste album als leider op te nemen. Op andermans platen hanteert hij een hoge standaard voor zichzelf. Sinds hij het Amsterdamse conservatorium als drummer verliet in 2013 heeft hij zich als gewild sideman vaak en met veel toewijding op het werk van anderen gestort.

Leider

“Ik heb me altijd al min of meer leider gevoeld binnen andermans constructie. Het ligt in mijn karakter dat ik mijn mening graag op tafel leg als ik het idee heb dat ik wat kan toevoegen. Echt leider zijn van de groep daarentegen is toch anders.

Uitdaging

Als sideman is het makkelijk je wat te verschuilen in de muziek van anderen, in de rol van bandleider stap je echt naar voren en ga je proberen andere muzikanten jouw fantasie tot werkelijkheid te maken. Dat is erg spannend: lukt het om de ideeën die je hebt over te brengen op anderen? Een grote uitdaging, maar ik ben erg blij dat ik die ben aangegaan. Ik heb lang niet zo’n gevoel van voldoening gehad als toen de plaat eindelijk af was.”

Dankbaar

De doorslaggevende factor kwam uit de kop van Noord-Holland. Daarvoor nodigde hij een groot aantal muzikanten uit om te komen opnemen in de Legacy Studio in Zwaagdijk. Studiobeheerder en producer Dennis Letnom kende Vrooms werk al enige tijd en had de heldere ingeving om op een dag aan Vroom voor te stellen zijn eerste eigen plaat bij hem te komen opnemen. “Met Dennis had ik de afspraak om eraan te werken tot het echt helemaal perfect was. Dat was het laatste zetje om het echt te gaan doen, en daar ben ik heel erg dankbaar voor.”

Het volledige interview met Yoràn Vroom vind je in Jazzism 4 van dit jaar. Gemist? Geen nood, via onze webshop kun je eenvoudig oudere nummers bestellen.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »