Menu Sluiten

Albumtracks om te delen

In Jazzism magazine staan altijd twaalf pagina’s met recensies van nieuwe albums. Maar er komt nog veel meer goede muziek uit. Coen de Jonge geeft hier impressies van muziek die hij de moeite waard vindt om te delen.

1Bunny Berigan & His Boys: Feb 1936 – Feb 1937 (Retrieval/Challenge) Zo nu en dan moet er iets niet in het archief blijven verstoffen maar weer op de tafel gezet. Zoals deze opnamen van de gedoemde trompettist Bunny Berigan. Ook zijn eeuwige succcesnummer I Can’t Get Started speelde hij in 1936. Daarna werd het een standard.

2Scott DuBois: Autumn Wind (ACT) De New Yorkse gitarist Scott DuBois kwam op het idee voor dit album op een winderig Duits station. Elk stuk begint met een andere noot, die de aanzet is tot een twaalftonige reeks. Later in New York voegde hij nog een klassiek strijkkwartet en een blaaskwartet toe. Een muzikale reis.

3Mulo Francel & Münchner Rundfunkorchester: Mocca Swing (ACT) Mulo Francel is een Duitse tenorsaxofonist/klarinettist die meestal met de world music-band Quadro Nuevo rondtrekt. Nu heeft hij een dubbel-cd gemaakt vanwege zijn jazzwortels. De eerste cd maakte hij met zijn kwartet, de tweede in collaboratie met een groot orkest. Overtuigend. 

4Anne-Marie Giørtz: Capital Punishment for Cars (Grappa/Pias) De avantgardistische Noorse zangeres Anne-Marie Giørtz begint met een anti-autolied. Die rijden katten en konijnen dood, da’s waar. Ook de volgende songs hebben een originele invalshoek. De muziek beweegt zich tussen allerlei werelden, maar haar doordringende presence staat steeds centraal. 

5Daniel Humair: Seasoning – Live at Theater Gütersloh (Intuition) In het Theater Gütersloh (D) worden regelmatig Europese jazzlegenden bewierookt. In november 2016 was de beurt aan de oude Franse drummer Daniel Humair. Hij speelde met zijn kwartet zeven stukken; ook leende hij zich voor een interview.

6Kammerer Orköster: Sene (JazzThing/Challenge) Een sextet van jonge Duitse en Oostenrijkse musici dat optreedt onder de naam van hun drummer. Jakob Kammerer. Vier blazers, bas en slagwerk. Ze kiezen niet voor hemelbestormende of revolutionaire klanken; de composities zijn vriendelijk en de jazzhistorie klinkt in alle stukken door.

7Gentle Knife: Clock Unwound – Gentle Knife II (Bajkal records/PIAS) Een Noorse progressieve rock group van elf personen, die op hun tweede album zes stukken spelen die sterk onderling samenhangen. Nu en dan schuren ze ook tegen de jazz aan. Ze hebben daarbij met opzet een beetje ‘vintage’ sound gekozen; denk aan bands als Jethro Tull, Pink Floyd en King Crimson.

8Gero Koerner Trio feat. Hans Dekker: Plays Greatest Hits (MONS) Opgewekte swing-of-ik-schiet jazz van de Duitse pianist Gero Koerner, de Amerikanse bassist John Goldsby en ‘onze’ drummer Hans Dekker. Het repertoire: all time hits als We Are The Champions, Another Brick In The Wall en Skyfall. Die blijken zich niet allemaal te lenen voor mainstreamjazz.

The Irrational Library: Now That We Still Can…  Dichter/ondernemer/vintagewinkelier Joshua Baumgarten (VS) woont sinds 2000 in Haarlem en organiseert daar bijeenkomsten met alternatieve muziek. Zijn eigen band heeft dezelfde naam als zijn winkel in de Doelstraat. Dit album laat er 13 stukken van horen. The Beat Generation revisited.

Octave Lissner: Wildflower (1 K Records/DGR Music) Een jonge Parijzenaar die begon op viool, daarna gitarist werd en ook bleek soulful te kunnen zingen. Dit album demonstreert tevens zijn gaven als singer/songwriter. Acht songs die hij speelt met een internationaal kwartet. Een mengvorm van soul en lichtvoetige pop.

Sean Noonan: Man No Longer Me (Haldern Pop/PIAS) Een zanger/drummer/componist en producer die verandert in een weerwolf. Of eigenlijk een coyote: het transformatieproces staat afgebeeld in de inlay. Het album kun je opvatten als een griezelverhaal in punkjazzverpakking. Er werkten bijna 20 musici aan mee. Veel invloed van Frank Zappa.

Matteo Pastorini: Suite For Modigliano (Challenge) De Sardijnse (bas)klarinettist) Matteo Pastorini kreeg zijn opleiding aan het conservatorium van Parijs en won daarna diverse prijzen. Van kindsbeen af was hij verzot op het werk van Modigliani. Alle negen stukken werden geïnspireerd door leven en werk van de schilder.

Hanna Paulsberg Concept: Eastern Smiles (Odin/PIAS) De eerste noten in het titelstuk lijken sterk op Whisper Not van Benny Golson, maar daarna neemt saxofoniste Hanna Paulsberg een eigen koers. Haar kwartet speelt onversneden jazz, zonder uitstapjes naar de rest van de wereld.  Soms roept ze de geest van John Coltrane even aan.

Iiro Rantala & Ulf Wakenius: Good Stuff (ACT) Een gevarieerd programma van pianist Iiro Rantala en gitarist Ulf Wakenius. Het duo speelt stukken van Puccini en Bizet, maar ook van Coltrane en Stevie Wonder. Sir Duke is bij hun concerten een geheide toegift. Daarnaast veel werk van henzelf, zoals het naar Mozart geurende Vienna.

Rohey: A Million Things (Jazzland/PIAS) Een Noors kwartet dat zich noemt naar de voornaam van hun Afro-Noorse zangeres Rohey (‘my soul’) Taalah. Allemaal jonkies die studeerden in Trondheim en hun debuutalbum maakten op het koude en besneeuwde eiland Giske. Twaalf stukken met contemporary jazz.

Xavo Torres Trio: Unknown Past (Berthold records) Pianist Xavo Torres komt oorspronkelijk uit Barcelona maar studeerde in Amsterdam en doet hier mee aan de Young VIP Tour. Ook werkte hij met o.a. Reinier Baas en Tineke Postma. Dit is na zijn debuut Skyline zijn tweede trioplaat. Twaalf stukken met bezonken en fijnzinnig spel.

Deel bericht

Laatste nieuws