Menu Sluiten
images_83a9554230ed6e6cccfe522a2a4bd53e

José James – Yesterday I Had The Blues – The Music Of Billie Holiday

José James eert zijn ‘muzikale moeder’ Billie Holiday met een prachtig intiem album, Yesterday I had the blues. Holiday zou dit jaar honderd zijn geworden; een mooie aanleiding voor de zanger en Blue Note producer Don Was om Holiday op eigen wijze te herdenken. De negen tracks bestaan uit de grote klassiekers als Body & Soul, Good Morning Heartache, God Bless the Child en Strange Fruit. James keert na het elektrisch georiënteerde While you were sleeping (2014) terug naar zijn roots: akoestische, verstilde jazz. Samen met dream team Jason Moran (p), John Patitucci (b) en Eric Harland (d) levert hij een parel af. De musici geven elkaar volledig de ruimte en ondanks dat ze dichtbij het origineel blijven, klinken de stukken fris en eigenzinnig. Dat komt grotendeels door het warme herkenbare stemgeluid van James, die wederom in topvorm is. Maar ook het trio vlamt en is creatief zoals in What a little Moonlight can do en Lover Man. Het is vooral een puur album, waarin de traditie in ere wordt gehouden. Er zijn weinig vocalisten die zich wagen aan Strange Fruit, juist omdat het zo’n persoonlijk nummer is, op het lijf geschreven van La Holiday. James’ versie is subliem: een donker koortje wakkert het unheimliche onderbuik-gevoel aan en de zanger trekt het nummer volledig naar zich toe. Frasering, intentie, beleving, alles klopt. Kippenvel!

Angelique van Os

Deel bericht

Laatste recensies

Sigurd Hole

Sigurd Hole

Roraima Elvesang Worldjazz De Noorse contrabassist/componist Sigurd Hole heeft een directe connectie met de natuur, die hem inspiratie geeft om te musiceren en te componeren.

Lees verder »
Lucas Santana

Lucas Santana

Ambivalence Zennez Records Jazz Dat de composities van Lucas Santana gedreven worden door zijn gevoelens, weten we van zijn prachtige eerbetoon aan George Floyd op

Lees verder »