Menu Sluiten
Fergus McCreadie

Fergus McCreadie

Cairn
Edition Records
Jazz
Een opvallende naam uit 2019 was pianist Fergus McCreadie. De jonge Schot (22) imponeerde met zijn debuut Turas en won daar diverse prijzen mee. Inmiddels heeft kwaliteitslabel Edition Records hem en zijn trio (David Bowden (bas) en Stephen Henderson (drums)) opgepikt. Met Cairn brengt McCreadie een ode aan het ruige landschap en de traditionele folk van Schotland. Dat klinkt enerzijds melancholisch en vol bezieling, zoals in opener North, Tide en An Old Friend. Anderzijds raast er (in hoog tempo) een frisse wind door de glooiende heuvels met stukken als Tree Climbing, Jig, Across Cairn, Flatlands en Cliffside. Met name in die eerste twee stukken is er een overkill aan noten en nergens rust. Dat is zonde, want het uitzonderlijke talent van McCreadie bestaat uit meer dan technische hoogstandjes en dynamische lyriek. Gelukkig is er voldoende afwisseling qua tempi en sferen, wat het album in balans houdt.
Angelique van Os

Deel bericht

Laatste recensies

Sigurd Hole

Sigurd Hole

Roraima Elvesang Worldjazz De Noorse contrabassist/componist Sigurd Hole heeft een directe connectie met de natuur, die hem inspiratie geeft om te musiceren en te componeren.

Lees verder »
Lucas Santana

Lucas Santana

Ambivalence Zennez Records Jazz Dat de composities van Lucas Santana gedreven worden door zijn gevoelens, weten we van zijn prachtige eerbetoon aan George Floyd op

Lees verder »