Menu Sluiten
Alexander Hawkins/Tomeka Reid

Alexander Hawkins/Tomeka Reid

Shards And Constellations
Intakt Records
Impro
Shards And Constellations is een krachtig album van twee musici die door hun achtergrond goed doorgevoerd zijn in de historische rol die Chicago in de ontwikkeling van de geïmproviseerde muziek gespeeld heeft en nog speelt. Reid, de meest opvallende cellist van haar generatie, is muzikaal groot geworden in die stad, maar ook de in Oxford groot geworden Hawkins heeft zich verdiept in de muzikale historie van die stad. Niet alleen spelen ze werk van Muhal Richard Abrams (het rustgevende Peace On You) en van Leroy Jenkins (het droef ingetogen Albert Ayler), maar ze zijn zich ook in hun spontane improvisaties bewust van de verworvenheden van de AACM. Dat komt vooral tot uiting in de geweldig spannende ritmische uitwisselingen, van vloeiend tot pointillistisch, die de melodische kant van de gezamenlijke improvisaties nog eens versterken. Die ritmisch-melodische reis begint aftastend met het eerste stuk If Becomes Is om afgerond te worden met Is Becomes If waarin dezelfde elementen op een andere manier ingepast te worden. Een kokende climax wordt al vroeg bereikt met Danced Together waarin gestaag qua tempo en reactievermogen alle remmen los gaan. Daaronder ligt weer een bophectiek die aan een vroege Cecil Taylor doet denken. Nu de ritmische bakens uitgezet zijn, krijgen de stukken steeds meer het karakter van samengestelde melodische excursies in de beste Chicago-traditie. Opvallend is het enorme stilistische vocabulaire dat beide muzikanten ter beschikking staat. Improvisatie op zijn best die je emoties alle kanten op doet schieten.
Ken Vos

Deel bericht

Laatste recensies

Sigurd Hole

Sigurd Hole

Roraima Elvesang Worldjazz De Noorse contrabassist/componist Sigurd Hole heeft een directe connectie met de natuur, die hem inspiratie geeft om te musiceren en te componeren.

Lees verder »
Lucas Santana

Lucas Santana

Ambivalence Zennez Records Jazz Dat de composities van Lucas Santana gedreven worden door zijn gevoelens, weten we van zijn prachtige eerbetoon aan George Floyd op

Lees verder »