Menu Sluiten

Uitbundige line-up bij 50 jaar Jazz in Duketown

Den Bosch vormde afgelopen weekend het decor van 50 jaar jazz and beyond! Wat ooit klein begon in de Bossche binnenstad is uitgegroeid tot het grootste gratis jazzfestival van Nederland. De programmering pakte flink uit met grote namen van Candy Dulfer, Jazzmeia Horn, Mathias Eick tot Trijntje Oosterhuis en Izaline Calister met het Brabants Jazz Orkest. Jazzism bezocht de vrijdag, mede vanwege headliner Yellowjackets.

Tekst: Angelique van Os 

Donkere wolken hangen dreigend boven Den Bosch. De Nederlands/Colombiaanse gitarist Ronny deCarlo (Roenik Roa Espinosa) bijt het spits af op het Van Mossel Podium, in het hart van het centrum. Het is even zoeken naar dit podium omdat de timetable Uilenburg als locatie aangeeft. Ondertussen begint het flink te plenzen en onweren waardoor ik half doorweekt aankom bij het wat verlaten podium. Zonde natuurlijk om deze feestelijke editie zo te moeten beginnen. Onder de luifels en paraplu’s weten de liefhebbers wat te schuilen. Sneu ook voor de band, bestaande uit Matthijs Geerts op toetsen, Misha Voeykov op bas en Akim Bakulin op drums.

 

Mix van fusion en funk

Ronny deCarlo | Foto: Robert ArtsDeCarlo en zijn mannen laten zich niet uit het veld slaan en zetten een mix neer van fusion en funk waarbij strakke en stevige grooves het virtuoze gitaarspel ondersteunt. Helaas is het solospel van de gitarist te zacht uitgelicht in de technische mix, waardoor zijn spel wat ondersneeuwt door de andere instrumentatie. Toetsenist Geerts heeft een wat bescheidener rol, hoewel hij soms mooie thema’s neerzet en wat spacey, snelle lijnen speelt.

Sterk kwartet

Halverwege de set wordt het droog en loopt meer publiek de straat in. En dat verdient dit kwartet dat sterkte composities neerzet met uitdagende hooks en thema’s, goed op elkaar ingespeeld is en even gemakkelijk schakelt van een ingetogen en gedragen ballad tot een opzwepend powerstuk. DeCarlo won niet voor niets in 2023 The Records, een wedstrijd van Keep an Eye Foundation waardoor hij zijn debuutalbum Fonque Nouveau kon opnemen.

 

Lucas Santana

Lucas Santana | Foto: Marc Glaudemans

Op de centrale Markt maakt de van origine Braziliaanse Lucas Santana met zijn kwartet zijn opwachting. Santana heeft de laatste jaren zichzelf behoorlijk geëtaleerd met goed ontvangen albums als Reflections en Ambivalence, waarbij een mooi palet aan kleuren en stijlen zich vermengen met jazz en Braziliaanse invloeden. Vanavond speelt het viertal repertoire van deze twee albums.

Te ingetogen

Na het openingsstuk volgt er een fraaie, maar lange piano interlude en een gedragen ballad die wat te ingetogen is voor het grote plein. De timide inzet van stukken wordt meermaals herhaald en dat haalt tempo uit de set. Dit kan goed werken in een intieme zaal, maar spelend voor een groot plein mag meer gas worden gegeven. En dat kunnen de heren prima, zo blijkt met name uit het slotstuk waarbij drummer Yoràn Vroom met zijn afwisselende en stevige voetenwerk de aandacht trekt.

Saxhelden

Gelukkig is het inmiddels droog, maar wel fris. De Markt is langzaam gevuld met divers publiek, van jong tot oud. In het derde stuk, Heritage, van de eerste plaat, brengt Santana een eerbetoon aan zijn saxhelden. Hierin klinken energieke hardop vibes van Charlie Parker, Cannonball Adderley en een vleugje Coltrane. Helaas gaan de paraplu’s weer omhoog, want het begint opnieuw te regenen. Zo jammer dat het feestelijk jubileum overschaduwd wordt door slecht weer. De goede muziek geeft gelukkig voldoende afleiding. Echter bekruipt soms wel het gevoel dat ik naar standards luister zonder eigen signatuur. Alles is sterk muzikaal en dynamisch uitgevoerd, maar er ontbreekt af en toe wat originaliteit in de composities, de manier van soleren en de algehele band sound. Het doet niets af aan de kwaliteit. Zo maakt Santana indruk met zijn heldere klank, zijn fraaie frasering, vingervlugge techniek en swingende timing.

Ntjam Rosie met Licks & Brains

Op de Parade, dat andere grote plein voor de immense Sint Jan Kathedraal, hangt een wat gezelliger sfeertje dat mede komt door de eettentjes en intieme verlichting. En natuurlijk door de explosieve combinatie van zangeres Ntjam Rosie en bigband Licks & Brains, onder leiding van saxofonist Rolf Delfos. Rosie wordt ondersteund door twee andere vocalisten. Met z’n drieën brengen ze een sterk en opgewekt front voor het groovende funk’geweld’ achter hun. De dansbare stukken ademen een Afrikaans randje en vormen een energiek geheel met de opzwepende beats van producerscollectief the Eminent en de uitbundige blaasarrangementen van Delfos.

Yellowjackets

Yellowjackets | Foto: Marc Glaudemans

Wanneer de avond valt en het donkerder wordt, klinken de eerste rijke melodieën van Yellowjackets op de Markt. Het publiek stroomt van alle kanten het plein op. Het viertal, bestaande uit Russell Ferrante (toetsen), Bob Mintzer (tenorsax, EWI), Will Kennedy (drums) en Dane Alderson (bas), zijn in deze setting alweer bijna tien jaar samen. Behalve de bassist werken de andere drie al ruim dertig jaar met elkaar. En dat is uiteraard te horen aan het sublieme samenspel, dat strak, interactief en afwisselend is. En bovenal, – en dat siert deze band- het klinkt nog altijd fris en tijdloos.

Mintzer speelt naast zijn vertrouwde tenorsax net zo geroutineerd op de elektronische Akai EWI, maar geeft daarmee een hele andere sound aan het geheel. Het viertal vult elkaar naadloos aan. Geeft elkaar ruimte, zowel in solo’s als in de thema melodieën. Alle instrumentatie is definieerbaar en in de soli zijn de musici spaarzaam met noten.

Kruidkoek

Kruidkoek | Foto: Mari Durieux

We sluiten de avond af met het vurige en komische Kruidkoek op het Kerkplein. Het was een tijdje wat stiller rond de band, maar hopelijk zijn ze komende tijd weer vaker op het podium te zien. Opzwepend, een tikkeltje gek en vooral lekker eigenzinnig, dat zijn de sleutelwoorden van deze groep. Kruidkoek schuurt tegen indie- en garagerock – denk Nirvana- aan, leent soms wat invloeden van Zappa en weet met hun hoge energie en aanstekelijke enthousiasme het publiek te intrigeren. Hun pakkende thema’s, scherpe solo’s en soundeffecten staan als een huis. De musici maken zowel individueel als collectief indruk. Gecontroleerde chaos in optima forma en daarmee een fijne afsluiter van deze eerste jubileumavond, dat ondanks het kille weer zeker niet koel aanvoelde.

Gezien: Jazz in Duketown 2024, vrijdag 17 mei

Fotoimpressie van zaterdag 18 mei

Foto’s: Arno Lucas (klik op beeld voor vergroting)

Fotoimpressie zondag 19 mei

Foto’s: Arno Lucas (klik op beeld voor vergroting)

Deel bericht

Laatste nieuws