Menu Sluiten

Transition Festival 2024 maakt de eerste namen bekend  

Sprekende (inter)nationale jazzvernieuwers kleuren de zevende editie van Transition Festival op zaterdag 9 maart 2024. Vandaag maakt Transition Festival een groot deel van de line-up bekend. 

Volgend jaar maart vult TivoliVredenburg zich met florerende, vooruitstrevende en spannende jazz. Tijdens het festival zijn gloednieuwe projecten, jazz uit de bloeiende UK-scene en vernieuwers uit de lage (buur)landen te ontdekken. Naast bekende sleutelfiguren uit de moderne jazz is ook een nieuwe generatie te horen op de podia in het hart van Utrecht.

De line-up

De namen op de line-up zijn: Avishai Cohen (trompet) Quartet, Kamaal Williams, Matthew Halsall, Bobo Stenson Trio, Lux Quartet, Amsterdam Art Orchestra o.l.v Marike van Dijk feat. Tineke Postma, Jasper Blom & more, Nabou Claerhout Trombone Ensemble, Chris Cheek / Mark Haanstra / Jamie Peet / Rembrandt Frerichs, Harold López-Nussa Quartet, Christian Sands, Y-Otis: Otis Sandsjö / Petter Eldh / Tilo Weber, John Ghost, Emma Rawicz, Sasha Berliner en Dion Nijland – DEON.

“We willen met dit festival recente ontwikkelingen in de jazz laten horen en de jongste nationale en internationale generatie aanmoedigen en de kans geven het voortouw te nemen” – Guy van Hulst, programmeur Transition Festival.

Trompet in de hoofdrol

Avishai Cohen

Dit jaar speelt de trompet een hoofdrol in het programma. Trompettist Avishai Cohen maakt muziek die knisperend vers klinkt: zijn kwartet repeteerde slechts één keer voordat het de studio in dook voor het opnemen van het nieuwe album. Kunst in het moment dus, een uiting van de zoektocht die de muzikanten in TivoliVredenburg opnieuw met elkaar aangaan. De Britse trompettist, producer en componist Matthew Halsall maakt met zijn muziek en eigen label, Gondwana Records, de weg vrij voor de spirituele jazz van de toekomst. De toevoeging van sample-gedreven elektronica geeft zijn werk een eigen twist.

UK-jazzscene

Emma Rawicz
Foto: Gregor Hohenberg

De stomende Uk-jazzscene levert ook dit jaar weer een aantal inspirerende musici. Zo ook de Londense saxofonist Emma Rawicz, die net haar debuutalbum heeft uitgebracht op  ACT Music label. Haar opkomst in de muziekwereld is niet onopgemerkt gebleven. En Kamaal Williams presenteert het nieuwe album ‘Stings’, dat is ontstaan tijdens de pandemie vanuit lange solosessies op de piano. Een diepere verkenning van jazz, melodie en harmonie.

Dagelijks smelten genres samen in de zalen van TivoliVredenburg. Die vrijheid zien we ook terug in de jazz en op het festival. De musici op Transition zijn wars van hokjes en houden zich niet vast aan traditie of nostalgie, maar kijken vooruit.”– Brent Oostrum, programmeur Transition Festival

Uit de lage landen

Marike van Dijk
Foto: Vanessa van Dalsen

Zoals altijd zet Transition Festival ook een spotlight op muzikanten uit de lage landen. De Vlaamse Nabou Claerhout realiseert haar droomproject: zij toont haar Trombone Ensemble van vijf virtuoze trombonisten en een driekoppige ritmesectie. Een ander bijzonder project is de net opgerichte Nederlandse bigband van Marike van Dijk, het Amsterdam Art Orchestra (AmaO). Met klinkende namen zoals Tineke Postma en Jasper Blom, en ook jong talent als Ella Zirina. Het AmAO richt zich op avontuurlijke nieuwe muziek, die door de bandleden zelf geschreven is. Marike van Dijk heeft het AmAO opgericht met het doel om een origineel geluid neer te zetten én om jonge vrouwen in de jazz een springplank te geven.

Over Transition festival

Transition festival legt de nadruk op jonge vernieuwers binnen het jazzgenre. De festivallocatie, TivoliVredenburg, is het hele jaar door een smeltkroes van verschillende genres. Tijdens Transition wordt de gehele breedte van het hedendaagse jazzgenre gepresenteerd op vijf verschillende podia met elk een eigen sfeer en identiteit.

Transition Presents

In de week voorafgaand aan het festival organiseert Tranistion nog drie concerten. De eerste is al aangekondigd: op donderdag 7 maart staat Lizz Wright met een mix van r&b, gospel en jazz in de Grote Zaal. De dag na het festival staat een gloednieuw festival gepland: namelijk Transition Kids! Jazz voor de toekomstige generatie, geschikt voor het hele gezin. Op het programma staat een Groove Beest-concert van de achtkoppige band Bayou Bayou, Kika Sprangers, Anna Serierse & Gijs Idema en unieke composities van Han Bennink, Guus Janssen & Ernst Glerum.

Meer informatie & tickets: www.transitionfestival.nl    

Foto van Matthew Halsal gemaakt door Emily Dennison

Deel bericht

Laatste nieuws