Menu Sluiten

Transition 2019: Donny McCaslin knalt en spettert

De line-up van de vierde editie van Jazz festival Transition in TivoliVredenburg op zaterdag 6 april beloofde op papier  veel goeds. En het niveau was hoog.

Tekst: Angelique van Os, fotografie: Joke Schot

Er is een Donny McCaslin van vóór en van na David Bowie. Het is inmiddels lang en breed uitgemeten in de pers, en op het podium, hoe groot de impact van Bowie’s laatste album Blackstar was voor de Amerikaanse tenorsaxofonist en in hoeverre het zijn, toch al indrukwekkende, carrière een boost gaf richting het grote publiek.

Ook met zijn recente poweralbum Blow plukt hij hier de vruchten van. Tijdens de vierde editie van Transition pakt de saxofonist groots uit met het voltallige Metropole Orkest. Aangevuld met toetsenist Jason Lindner – die ook meespeelde op Blackstar- en gitarist/vocalist Ryan Dahle die een grote rol heeft tijdens het concert.

Het eerste stuk knalt en spettert door de Grote Zaal van TivoliVredenburg. De energie is hoog evenals het tempo. Het geluid is helaas kneiterhard en doet afbreuk aan de muziek. McCaslin verzuipt in het geheel en dat is zonde.

In het derde, duistere stuk Tiny Kingdom is wat ruimte om te freewheelen, waarbij altsaxofonist Paul van der Feen de boel aanzwengelt voor een uitbundige climax vol special effects van McCaslin en de opzwepende ritmesectie.

De zangerige toon die zo herkenbaar is voor McCaslin komt fraai naar voren in het vierde stuk, met opnieuw een glansrol voor de ritmesectie. Vooral Lindner met zijn hypnotiserende loops en drummer Martijn Vink leven zich flink uit in de dynamische rollercoaster.

Er was ook een debuut: het stuk Swining Back to You. Wat gedurende het concert wel de overhand krijgt is voorspelbaarheid: het repertoire heeft telkens dezelfde opbouw, waarbij bijna elk stuk klein begint en toewerkt naar een grungy climax.

Uitzondering is een stuk met een fraaie feature voor eerste violist Herman van Haaren, waarbij de strijkers vlammen.

Zie ook:

Transition deel II: Intieme songs

Transition deel III: Spannende sprookjes, verstilde klanken

Transition deel IV: Laura Mvula is fantastisch bij stem

 

Deel bericht

Laatste nieuws