Menu Sluiten

Tiny Desk Concert: Mdou Moctar

In de categorie ‘desert blues’ besteden we deze keer tijd aan Mdou Moctar, omdat zijn album Afrique Victim dezer dagen is verschenen.

Mdou Moctar is de artiestennaam voor Mhamadou Souleymane, geboren in Nigeria en behorend tot het volk van de Toeareg, net als zijn collega’s Bombino en de band Tinariwen. Met hen deelt hij de liefde voor psychedelische muziek die wortelt in de Afrikaanse traditie en electrische gitaarblues.

Ziedaar het recept voor Moctar’s furieuze gitaarwerk, dat in dit Tiny Desk Concert tot op het bot wordt uitgekleed, de luisteraar in staat stellend de subtiele finesses van de muziek tot zich te nemen.

De producer van de band, de Amerikaanse bassist Mikey Coltun (hij werkte eerder met John Zorn en Mark Ribot), vertelt dat de sessie is opgenomen in Niamey, Niger, in de laatste maanden van 2020. ,,Zoals in die streken gebruikelijk kwam de hele buurt langs om mee te dansen, te klappen, zingen en feest te vieren. Wat een energie!’’

Speciale aandacht wordt gevraagd voor de laatste song, het ongeveer zeven minuten durende Afrique Victime, titelnummer van het album, en een fraai voorbeeld van hedendaagse Afrikaanse psych blues rock. ,,Afrika is het slachtoffer van vele misdaden,’’ zingt Moctar in het Frans. ,,Als we blijven zwijgen, betekent dat ons einde.’’ Zwijgen is geen optie, luister naar Mdou Moctar.

Deel bericht

Laatste nieuws