Menu Sluiten

Tedeschi Trucks: geen band, maar een fenomeen (+fotogalerij)

Een dikke tien jaar geleden smolten bluesmuzikante Susan Tedeschi en haar echtgenoot gitarist Derek Trucks  hun respectievelijke bands samen. Inmiddels bestaat de band uit twaalf leden, die samen een heel stuk meer zijn dan de som der delen, zo bleek afgelopen woensdag in TivoliVredenburg.

Door Dietmar Terpstra, fotografie Marco van Rooijen/Bluesmagazine.nl

’t Verhaal is bekend: Derek Trucks, afstammeling van de roemruchte Allman-dynastie en van 1999 tot 2014 slide-wizzard van de Allman Brothers Band, geldt al jaren als een van de beste gitaristen ter wereld, voor zover dat te meten valt. De band die hij met zijn vrouw Susan Tedeschi in 2008 begon, onttrekt zich aan economische wetten, en bestaat uit tenminste twaalf muzikanten, met allen een cv van heb ik jou daar. Trek met dat gezelschap de wereld rond, twee vrachtwagens vol en een halve bus vol roadies, daar valt geen droog brood aan te verdienen.

Muzikantschap, techniek, maar vooral liefde voor het vak, is het belangrijkste. Ga maar na. Mike Mattison, ooit frontman en zanger van de Derek Trucks Band, en begenadigd songwriter, is in TTB eenvoudig backing-vocalist. Saxofonist Kebbi Williams geldt als een van de beste jazzsaxofonisten van deze tijd, hij speelde ook met Janelle Monae en John Legend, om er maar een paar te noemen. In TTB is hij side man.

Kofi Kurbridge, toetsenist, fluitist en sterk vocalist overleed afgelopen februari, waarschijnlijk ten gevolge van complicaties van een hartoperatie. Hij was 57, en zeer geliefd. En bassist Tim Lefebvre verliet de band recentelijk, om te touren met Donny McCaslin. Brandon Boone is zijn kundige vervanger.

En dat is dan nog maar 25 procent van het bandje. Maar zet ze samen met Trucks op het podium, hij is per slot de muzikale baas, en laat mevrouw Tedeschi het woord doen, zij kan de blues zingen als geen ander, en er ontstaat magie. Dat kan alleen als de ego’s en de andere onzin achterwege worden gelaten. Is ook niet nodig, want iedereen in de band is virtuoos, dus opscheppen is zinloos.

In tien jaar tijd is Tedeschi Trucks Band uitgegroeid tot een gezelschap dat iconisch is voor de moderne Amerikaanse rootsmuziek. In het stampvol gepakte Tivoli speelde de band twee sets van anderhalf uur, met materiaal van het nieuwe album Signs (Signs, Hard Times, Hard Case), aangevuld met ouder werk, en een selectie klassiekers om je vingers bij af te likken. Natuurlijk kwam Key To The Highway van John Lee Hooker langs, gezongen door Mattison. Maar ook I Walk On Gilded Splinters van Dr. John, en  het prachtge Sugaree van The Grateful Dead.

Geweldig om te zien was, dat als de band in jam band modus kwam, en er solo’s gespeeld werden, de andere bandleden aandachtig stonden te luisteren. Derek Trucks zelf, vrijwel altijd met zijn rug naar het publiek en het gezicht naar de band, speelde alsof hij er iedere keer weer van stond te kijken wat er nu weer uit zijn snaren tevoorschijn kwam. Speciale vermelding verdient Alecia Chakour, die helemaal in een hoekje van het podium de meest fantastische achtergrondzang stond te verzorgen.

Toen de band aan de toegift toe was (een spetterend funky Higher van Sly Stone) stond Vredenburg, tot aan de gangpaden afgeladen, op zijn kop. Tedeschi Trucks Band is met grote afstand de beste alt.country-, blues- en southern rockband van het moment.

 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws