Menu Sluiten

Red Light Jazz Festival

Hoofdstad Amsterdam doet niet onder voor Rotterdam met zijn eigen Red Light Jazz festival. Met 37 podiumlocaties en meer dan 90 optredens in het eerste weekend van juni slaat de stad geen slecht figuur in ‘The World of Jazz’.

Tekst: Bram Schilperoord | Foto’s: Ranjani Nirosha

Het drie dagen durende gratis festijn vindt plaats in de historische Amsterdamse binnenstad. In theaters, hotels, privéclubs en knusse cafés. Plaatsen waar je wellicht nooit zou komen als er niet zoiets als dit muziekfestival zou zijn. Want wanneer ga je naar de besloten Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam? Of kom je in het daarboven gevestigde superluxe hotel TwentySeven? Daar traden Lynn & Shorty op, gevolgd door Miss Brown. Als een van de weinige vrouwelijke club-dj’s toonde zij haar kunnen achter haar draaitafels. Op het zonnige Beursplein zong Graziëlla Hunsel Rivero.

Robin Nolan

Drie dagen lang bezocht ik plekken waar jazz hoogtij vierde. Dat deed ik in het aangename gezelschap van Ranjani Nirosha, fameus portretfotograaf. Soms moesten we ons door een mensenmenigte wringen. Ranjani wilde natuurlijk een goede foto maken van de optredende musici. Zo waren we bij het Robin Nolan Trio in wijnbar IJCatcher, schuin onder het BIMHUIS. Een gesprekje met de gypsyjazzgitarist bracht curieuze feiten aan het licht. Nolan vertelde dat hij goed bevriend is met George Harrison van The Beatles. Maar ook dat hij zijn lievelingsgitaar van George heeft gekregen.

(En terzijde. Voor liefhebbers van Gypsyjazz: op 17 september heeft Robin in het BIMHUIS een optreden met het Rosenberg Trio, waar zij een eresaluut zullen brengen aan Django Reinhardt.)

Robin Nolan
Yuri Honing en Wolfert Brederode

De enige pianist waar saxofonist Yuri Honing mee wil werken is Wolfert Brederode. Dat herinnerde me aan een conversatie lang geleden in Amerika. Daar sprak ik met een man, die als het over Nederland ging, slechts twee Nederlanders van naam kende: Johan Cruijff en Wolfert Brederode. Dan bén je iemand! Ook Yuri Honing mag niet onderschat worden. Wat overigens niemand dan ook in zijn hoofd haalt. Hun gezamenlijk concert in de prachtige Waalse kerk was zonder meer een van de hoogtepunten van dit 9e Red Light Jazz festival.

Yuri Honing en Wolfert Brederode
Kid Creole & The Coconuts

Andere highlights waren, zonder iemand te kort te doen: The Feen Brothers, Artvark & Drums United, Efraïm Trujillo en zijn Kid Dynamite-tribute. De talentvolle altisten Adriana Calvo & Diana Dzhabbar met daar achteraan het trio WonderYears met Boy Edgar prijswinnaar Jasper Blom. Benjamin Herman met good old John Engels en Joris Teepe op het podium van Casa Rosso. Wolf Martini Hammond Trio en de aloude, onverslaanbaar strakke Kid Creole & The Coconuts, die tweemaal optraden in de Wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky en daar een feestje bouwden.

ArtVark
BRUUT!

Zondagavond brachten we het laatste uur door in het fraaie TOBACCO Theater, waar we werden verrast door een energiek optreden van BRUUT!  Met een uitroepteken en een lichtshow. De muziek die ze spelen omschrijven ze zelf als superjazz; enerzijds tussen jazz en rock, anderzijds geïnspireerd door de boogaloo (latin soul). Helaas hulden de mannen van BRUUT! zich gedurende het hele optreden vrijwel in het duister, hetgeen het onze fotograaf niet makkelijk maakte om een fraaie foto van het optreden te maken.

Thomas Rolff van BRUUT!

Dit is dan ook onze enige wanklank in het verder vlekkeloos verlopen Red Light Jazz 2022 wat Amsterdam weer eens op de kaart zette als belangrijke Europese jazzstad. We kijken nu al uit naar de 10e editie in 2023.

 

 

 

 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws