Menu Sluiten

Paradox Jazz Orchestra – Remembering The Skymasters ‘Legacy’

In 2021 kwam Remembering The Skymasters uit. Met de opvolger ‘Legacy’ gaat het Paradox Jazz Orchestra nu op tournee.

In 2021 kwam Remembering The Skymasters uit. Het album vestigde onmiddellijk de naam van het Paradox Jazz Orchestra. Een Edison Nominatie, optredens op alle grote jazzpodia in Nederland en als klap op de vuurpijl een uitnodiging voor NN North Sea Jazz 2023. En dat alles binnen 3,5 jaar na oprichting. Een vervolg op dit album kon niet uitblijven. Remembering The Skymasters ‘Legacy’ is nu uit en wordt opgevolgd door een Nederlandse tournee:  26/10 – Bimhuis Amsterdam, 19/11 – TivoliVredenburg Utrecht, 29/11 – Paradox Tilburg, 27/12 – LantarenVenster Rotterdam.

Uit de archieven van de publieke omroep

Jasper Staps
Foto: Mark Engelen

Jasper Staps, oprichter en artistiek leider van het Paradox Jazz Orchestra: ‘Er duiken steeds weer fantastische composities en arrangementen op uit de archieven van de Nederlandse Publieke Omroep. Deze stukken hebben tientallen jaren het daglicht niet gezien. We halen ze uit de vergetelheid voor echte jazzliefhebbers en laten ze weer klinken. Dat het opnieuw opnemen zo’n succes teweegbrengt versterkt ons in onze overtuiging: het levend houden van de prachtige jazzhistorie.’

Paradox Jazz Orchestra

Teus Nobel en Jasper Staps hebben in 2019 samen het Paradox Jazz Orchestra opgericht. Hun doel was bijzondere en tijdloze jazzcomposities van met name Nederlandse componisten opnieuw uit te voeren en op te nemen. De projecten hebben betrekking op zowel oude als nieuwe jazzmuziek uit Nederland. Het PJO bestaat uit top jazzmusici die afkomstig zijn uit heel Nederland en België en hebben hun sporen verdiend in onder meer het Brussels Jazz Orchestra, Metropole Orkest en Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Compositie van Mark Engelen

Grondig bronnenonderzoek

Circa 1450 composities en arrangementen speciaal gecomponeerd voor The Skymasters worden bewaard in de bibliotheek van Stichting Omroep Muziek in Hilversum. Muzikaal leider en oprichter Jasper Staps heeft The Skymasters nooit live gehoord. Hij kent het orkest dus alleen van tv- en radioprogramma’s. Vervolgens is hij in de archieven van Stichting Omroep Muziek gedoken en maakte een selectie uit het enorme aanbod. Daarna digitaliseerde hij de beste arrangementen en nam ze op met zijn jazzorkest in Paradox, Tilburg. Zo wil Staps de composities geschreven voor The Skymasters opnieuw tot leven brengen. En daarmee terugblikken op al het moois wat The Skymasters (1946 tot 1997) hebben gemaakt. Muziek die gehoord moet worden!

The Skymasters

Het in 1946 door de AVRO opgerichte jazzorkest The Skymasters was aanvankelijk wekelijks twee tot drie keer op de radio te horen met swingende bigbandmuziek en prima zangnummers. The Skymasters werden met name populair door hun optredens in Swingtime. Dat radioprogramma was iedere maandagavond live te horen vanuit Jazz Café Nick Vollebregt te Laren en gepresenteerd door Pim Jacobs.

Nederlandse componisten

Nederlandse componisten als Jerry van Rooyen, Rob Pronk, Rob Madna en Frans Elsen schreven voor het orkest. De nieuwe werken werden onder leiding van Tony Nolte. Jazzorkest The Skymasters werd destijds gezien als een van de beste bigbands van Europa. Het trad op met verschillende buitenlandse solisten, zoals Dizzy Gillespie, Clark Terry, Sonny Rollins en Freddie Hubbard.

Meer info en tourdata vind je hier
The Groove Merchant door Paradox Jazz Orchestra

Deel bericht

Laatste nieuws