Menu Sluiten

Kemet: De invloed van Egypte op jazz, hiphop, soul & funk

* advertorial*

Ontdek de betoverende relatie tussen het oude Egypte en muziek in de tentoonstelling Kemet: Egypte in hiphop, jazz, soul & funk. Tot en met 3 september in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Stap in de wereld van artiesten met Afrikaanse roots en laat je meevoeren op een muzikale reis door de geschiedenis. Van vroege jazz tot hiphop van nu, tot iconen zoals Miles Davis, Sun Ra en Erykah Badu. Bij deze artiesten zie je de invloed van het oude Egypte en Nubië terug.

De tentoonstelling Kemet is een eerbetoon aan de aantrekkingskracht van het oude Egypte en de diepgewortelde betekenis ervan voor deze muzikanten. Hun verwijzingen naar het oude Egypte zijn uitingen van empowerment, verzet en spiritualiteit. Vaak gebruiken ze daarbij de naam die de Egyptenaren zelf aan hun rijk gaven: Kemet, ‘het zwarte land’. Een verwijzing naar de vruchtbare grond langs de Nijl. Wat maakt het oude Egypte zo bijzonder voor hen?

Muziek & geschiedenis

De fascinerende verweving van muziek en geschiedenis gaat terug tot de jaren ’50, toen de legendarische jazzmuzikant Sun Ra en zijn Arkestra een unieke combinatie maakten van jazz, Egyptische thema’s en het ruimtetijdperk. Dit pionierswerk heeft nog steeds een enorme invloed op de muziek van vandaag. In de tentoonstelling worden bijzondere voorbeelden getoond van artiesten die zich hebben laten inspireren door het oude Egypte. Denk aan videoclips of platenhoezen van Earth, Wind & Fire, Michael Jackson, Erykah Badu en de uitdossingen van Sun Ra’s Arkestra. Zowel Beyoncé als Rihanna laten zich afbeelden als de legendarische Egyptische koningin Nefertiti, terwijl rapper Nas de farao Toetanchamon afbeeldt op de cover van zijn baanbrekende album I Am

Compilatie platenhoezen met Egypte als thema

Muziek & oudheden

“Muziek en oudheden” vormen het hart van deze tentoonstelling. Je wordt ondergedompeld in een wereld van videoclips, audiofragmenten, concertregistraties, foto’s en albumhoezen die het verhaal vertellen van bekende en minder bekende muzikanten en hun verbinding met het oude Egypte. Speciale bijdragen van artiesten zoals Typhoon en Nnelg verrijken de ervaring nog verder. Mis vooral niet de gouden sculptuur van rapper Nas als koning Toetanchamon en de kostuums van Sun Ra’s Arkestra, die een ware eyecatcher vormen.

Nas als Toetanchamon

Naast de muzikale reis biedt de tentoonstelling ook inzicht in het oude Egypte door middel van archeologisch onderzoek. Bewonder eeuwenoude godenbeelden, kostbare juwelen, hiërogliefenteksten en koningsportretten uit diverse museumcollecties. Leer meer over de rijke cultuur en de symboliek die het oude Egypte heeft voortgebracht.

Luisteren naar muziek in een van de tentoonstellingszalen 

Kemet: Egypte in hiphop, jazz, soul & funk is niet alleen een tentoonstelling, maar ook een ervaring die je meeneemt naar de kern van de artistieke expressie. Het oude Egypte blijft niet alleen een deel van het verleden, maar is nog steeds levendig

Meer info & tickets vind je hier

Deel bericht

Laatste nieuws