Menu Sluiten

Juli = jazzmaand op de Canarische Eilanden

* advertorial*

Op 30 juni trapt Canarias Jazz y Mas hun 32e editie af. Het festival presenteert in vier weekends een (inter)nationale line-up op Tenerife en Gran Canaria. Ook zijn een aantal concerten te zien op de kleinere eilanden Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Palma, La Graciosa, en La Gomera.

Uit Nederland maken onder meer het Metropole Orkest ft. Kandace Springs, saxofonist Lucas Santana en het Mo van der Does Motet hun opwachting.

Lucas Santana 5tet

Al meer dan 30 jaar presenteert het festival op alle Canarische eilanden een breed programma dat zich niet laat beperken door de grenzen van het jazzgenre. Grootheden als Jazz at Lincoln Center Orchestra & Wynton Marsalis, Avishai Cohen, Snarky Puppy en Bill Frisell sierden de line-ups de afgelopen jaren. Maar ook de aanstormend talenten van morgen worden feilloos opgepikt. Zo stond Theo Croker enkele jaren voor zijn grote doorbraak al op Canarias Jazz, net als Zara McFarlane, Cyrille Aimee, de Franse festivalhit OZMA. En, voor velen in de Nederlandse scene geen onbekende meer, Alba Gil Aceytuno. Als conservatoriumstudente in Nederland schopte ze het met haar groep AMAGUK tot North Sea Jazz.

Veel Nederlandse acts

Dit jaar vind je op Canarias Jazz y Mas dus bovengemiddeld veel Nederlandse acts. ‘Wij zien dit programma niet als een specifiek Nederlandse feature’, legt organisator Miguel Ramirez uit. ‘We presenteren in samenwerking met onze partners de beste talenten naast een aantal grote namen. Dat is waar ons festival voor staat.’ Een van die partners is Amersfoort World Jazz Festival, dat de in Amsterdam gevestigde Braziliaanse Lucas Santana naar de Canarische Eilanden stuurt. Een ander voorbeeld is Szczecin Jazz-organisator en saxofonist Sylwester Ostrowski, die eerder al op de festival line-up van Amersfoort World Jazz Festival prijkte. Hij maakt dit jaar zijn opwachting in Tenerife en Gran Canaria.

Metropole Orkest met Kandace Springs

Kandace Springs

Met Mo van der Does’ Motet en Lucas Santana wordt wat Ramirez betreft het Metropole Orkest dus muzikaal omlijst met een extra Nederlands tintje. Het beroemdste Nederlandse orkest ter wereld neemt zelf pianiste en zangeres Kandace Springs mee. ‘She’s one of us!’ was de gedachte toen zij zich in 2017 voor het eerst, tijdens Metropole Sessions, bij het Orkest voegde. De onmiskenbare muzikale klik en haar benadering van het werk van het Orkest als musicus, in plaats van in de eerste plaats als vocaliste, leidde tot een langdurige samenwerking en een breed gezamenlijk repertoire. Op de Canarische Eilanden presenteert het Metropole samen met Springs nieuw materiaal, nieuwe arrangementen en een nieuwe instrumental van Vince Mendoza.

Internationale headliners

Als internationale headliners strikte het festival deze zomer onder meer Kurt Elling ft. Charlie Hunter, die hun nieuwe project Superblue presenteren. Gevierde vocalisten Carmen Souza, Jazzmeia Horn en Salvador Sobral staan op de affiche. Ook komen meesterbassisten Richard Bona en Nik West, die furore maakte in de band van Prince, naar de eilanden.

Meer info: hier

 

Deel bericht

Laatste nieuws