Menu Sluiten

Innemende Stacey Kent in LantarenVenster

De Amerikaanse jazzzangeres Stacey Kent stond vrijdag 3 juni in een uitverkocht LantarenVenster. De innemende zangeres bracht nummers van haar laatste album Songs From Other Places. Daarbij begeleid door toetsenist Art Hirahara en haar echtgenoot saxofonist/fluitist en componist Jim Tomlinson.

Door haar zachtmoedige soms ingetogen manier van zingen nam ze het publiek al snel mee in haar wereld van jazzballads, chansons en bossa nova. Tomlinson en Hirahara kregen voldoende mogelijkheden om hun instrumentale klasse te laten horen. Vanaf de eerste tonen van Under Paris Skies was het genieten. De lichte pianoklanken van Hirahara gaven vervolgens Jobims Dindi extra cachet. Je zou dit zeker bossa nova jazz kunnen noemen. Opvallend was dat Kent soms met bijna de ogen dicht van Hirahara’s pianospel stond te genieten als ze haar stem even rust gaf. In het intrigerende Tango in Macao viel ook het prachtige samenspel van piano en saxofoon op.

Bekende nummers

Dat Stacey Kent aan bekende nummers haar eigen interpretatie weet te geven, is heel duidelijk in If You Go Away. Ze baseerde het op Jacques Brels Ne Me Quitte Pas, maar dat was nauwelijks nog herkenbaar. Blackbird was dat wel net als de Mexicaanse klassieker Bésame mucho. Daar gaf Kent wel een geheel eigen draai aan waarbij ze verwees naar João Gilberto’s interpretatie op zijn album João Gilberto In Mexico.

Midden in het concert gaf Tomlinson met gevoel voor humor aan dat hij de setlist wilde veranderen en begon op de saxofoon met een sterk eerbetoon aan Charles Ives. Kent reageerde in het Frans met het melancholieke La Valse Des Lilas. De nadruk lag hier ook op de saxofoon en het Korg keyboard. Hierna volgden het ontroerende Alfie, de vrolijke lovesong Waiter Oh Waiter, de liefdevolle bossa nova Bonita en het geweldige Les Eaux De Mars.

Eerbetoon aan Braziliaanse muziek

Na de terechte staande ovatie sloot het trio af met de instrumentale versie van Elis Regina’s O Bêbado E A Equilibrista en Smile van Stacey’s album The Changing Lights (2013), haar eerbetoon aan Braziliaanse muziek. Dat is de muziek waar ze mee opgroeide.

Op 10 juli treedt Stacey Kent op met een kwintet, inclusief Jim Tomlinson en Art Hirahara, tijdens North Sea Jazz.

Rik van Boeckel

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »