Menu Sluiten

Fado-zanger Carlos do Carmo overleden

De legendarische fado zanger Carlos do Carmo is op nieuwjaarsdag op 81-jarige leeftijd in Lissabon overleden. Hij was de zoon van fadozangeres Lucília do Carmo, tijdgenote van Amália Rodrigues (1920-1999). Maandag 4 januari was in Portugal een dag van nationale rouw vanwege zijn overlijden.

De Portugese president Marcelo Rebelo de Souza noemde hem de stem van Portugal. Hij was een wegbereider voor fado, bracht haar naar de grootste podia ter wereld.  Met fado-ster Mariza zorgde hij er voor dat fado door UNESCO als werelderfgoed erkend werd. Hij adviseerde Carlos Saura voor de film Fados (2007) waarin hij het nummer Um Homem Na Cidade zong, een prachtig lied over het leven in Lissabon tijdens de dictatuur van Salazar.

Sinatra van de fado

Hij stond ook bekend als de Sinatra van de fado, hij zong ook werk van Frank Sinatra. En van Jacques Brel. Tijdens zijn jeugd kwam hij regelmatig in Brazilië omdat zijn moeder daar optrad. Hij werd zo geïnspireerd door Braziliaanse muziek.  In 1964 bracht hij zijn eerste plaat uit, nam in 1976 voor Portugal deel aan het Eurovisie Songfestival in Den Haag. Maart 2012 trad hij op in Carré.  Zomer 2012 ontmoetten Hans Speekenbrink en ik hem in Lissabon in het kader van een fado-reportage voor Jazzism waarin Mariza centraal stond. “Fado is emotie,” zei hij toen. “Elke keer als we fado zingen, vertellen we een verhaal: triest of vrolijk.  We zijn er trots op dat het zelfs de ziel bereikt van hen die geen Portugees spreken.”

Met Carlos do Carmo is een groot fado-icoon heengegaan.

Tekst: Rik van Boeckel; Foto: Hans Speekenbrink.

What do you want to do ?

New mail

Deel bericht

Laatste nieuws