Menu Sluiten

Celebrating Eric Ineke 75

Op 1 april wordt Eric Ineke, de nestor van de Nederlandse jazz, 75 jaar. Dit wordt groots gevierd, onder andere door een speciale avond in het Bimhuis, Celebrating Eric Ineke 75. 

Al sinds de jaren zestig is Eric Ineke niet weg te denken uit de Nederlandse Jazzscene. Door velen in binnen- en buitenland wordt hij als de ‘ultimate sideman’ beschouwd. Met een combinatie van solide vakmanschap en aanstekelijk enthousiasme ontpopte hij zich door de jaren heen als een belangrijk ambassadeur van de bebop en de hardbop.

Niet in het minst voor de jongste generaties musici, bij wie hij zowel op het Koninklijk Conservatorium, waar hij nog steeds doceert, als tijdens masterclasses in het buitenland het vuur van de jazz brandende houdt. Studenten laven zich al te graag aan zijn mooie anekdotes over legendarische musici als Dexter Gordon, Johnny Griffin en George Coleman, die allen het geluk hadden met Eric het podium te delen. Hij maakte deel uit van roemruchte bands als het Rein de Graaff Trio, het Piet Noordijk Quartet en het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet. Sinds 2006 heeft hij zijn eigen formatie, The Eric Ineke JazzXpress.

Marius Beets en Eric Ineke

Ineke stelde voor zijn verjaardag in samenwerking met Marius Beets een cd, ‘Swinging, Boppin’ and Burnin’ – Eric Ineke 75’, samen van opnamen waarop hij te horen is met grootheden als Ben Webster, Scott Hamilton, Jimmy en Doug Raney, Etta Jones, Ruud Brink en Piet Noordijk.

Op 10 april vindt in het Bimhuis in Amsterdam ‘Celebrating Eric Ineke 75’ plaats. Het programma bestaat uit drie sets: Eric Ineke en The Frans Elsen Factor (‘Norway’, de 2-lp vinylversie wordt deze avond gepresenteerd door producent Frank Jochemsen), Eric Ineke JazzXpress ft. Tineke Postma plays Bird & Cannonball en afsluitend de Eric Ineke Super Jam met speciale gasten. Tijdens deze avond wordt het eerste exemplaar van ‘Swinging, Boppin’ and Burnin’ – Eric Ineke 75’ uitgereikt.

Foto’s: Jurjen Donkers

 

Deel bericht

Laatste nieuws