Menu Sluiten

Cadeautip: Documentaire over de contrabas in jazz

In de documentaire Walking the Changes gaat het over belangrijke momenten voor de contrabas in de jazz. Over de verschillende rollen die de bas in jazzmuziek vervult. Het verleggen van grenzen in het spel. Ook componisten met een blik op de toekomst, improvisaties op het instrument komen aan bod.

In interviews met de allerbeste bassisten komen deze onderwerpen allemaal voorbij. Met onder meer John Patitucci, Larry Grenadier, Ron Carter, Dave Holland en Christian McBride. Unieke beelden en geluidsopnamen.

Dave Holland

Regisseur Nick Wells zag Dave Holland voor het eerst toen hij 16 jaar oud was en werd op slag verliefd op de bas. Jaren later interviewde hij zijn held, liet zijn plan varen om een artikel over Holland te schrijven en stortte in plaats daarvan zijn spaargeld in het maken van een film. Het resultaat is de 70 minuten durende documentaire Walking the Changes: Legends of Double Bass in Jazz die online verscheen.

In de film komen twintig bassisten en mensen verbonden aan het instrument aan het woord over hun leven, invloeden en technieken. Ze praten allemaal rechtstreeks tegen de camera. Er is geen verteller die ons door de film leidt, op of naast het scherm, tenzij je John Goldsby meetelt, die de hele film opduikt en subtiel de focus verlegt van het ene idee naar het volgende, van de ene legende naar de andere.

Ray Brown

In de eerste paar minuten van de film worden we door de afgelopen 100 jaar van de contrabas in de jazz geleid en het is meteen duidelijk hoeveel de bassisten van vandaag te danken hebben aan een paar sleutelfiguren zoals Jimmy Blanton, Oscar Pettiford en Ray Brown, hoe hits zoals Bob Haggart’s “Big Noise from Winnetka” uit 1938 het pad effenden voor bassisten om uit een ondersteunende rol te stappen en de bas in staat te stellen in de voorhoede van een band te staan, om geraffineerde ideeën te laten werken op een bas.

 

Hier een link naar de pagina waar de trailer te zien is en de documentaire voor 10,48 euro te downloaden.

 Foto: Anna Webber

 

Deel bericht

Laatste nieuws