Menu Sluiten

Bassekou Kouyaté in concert met Trio Da Kali en North Sea String Quartet

Gisteravond trad Bassekou Kouyaté met zijn familieband Ngoni Ba op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Het Trio Da Kali met het North Sea String Quartet was de support act. Beide bands toonden de veelzijdigheid van de Malinese muziek en de link tussen blues en West-Afrikaanse muziek.

Trio Da Kali uit Mali bracht in 2017 met het Kronos Quartet het album Ladilikan uit. Voor dit optreden speelden ze samen met het North Sea String Quartet. Een uitstekende keuze want dit kwartet is bijzonder expressief. De ontmoeting tussen klassieke West-Afrikaanse en Westerse muziek had al veel succes. Dat werd met dit optreden overtuigend bevestigd door goed en afwisselend samenspel.

Van  Ladilikan speelden ze onder meer Kanimba en Lila Bambo. Lassana Diabate pakte sterk uit op de balafoon. Met rustig spel vulde hij de zang van Hawa Kasse Mady Diabaté aan. Mamadou Kouyaté op de bas n’goni, de West-Afrikaanse harp, ondersteunde het geheel.

Het North Sea String Quartet kreeg alle ruimte om zich te presenteren. Regelmatig gingen de violen tegen het West-Afrikaanse ritme in, wat de muziek extra spannend maakte.

Bassekou Kouyaté en Ngoni Ba

Bassekou Kouyaté speelde met zijn familieband Ngoni Ba. Ze kozen voor repertoire van Miri (2019), zoals de titeltrack en Kanougnon. Zoon Mamadou was de verbindende musicus tussen beide groepen. Bassekou kwam op met zijn vrouw zangeres Amy Sacko. Een andere zoon en neef speelden percussie op de kalebas als onderdeel van een drumset en shekeré en tama, de West-Afrikaanse talking drum.

Bassekou bracht een andere West Afrikaanse sfeer dan Trio Da Kali. Hier lag de nadruk op de n’goni. Hij toverde hoge tonen uit zijn versterkte Afrikaanse harp. In een Afrikaanse blues liet Bassekou op eigen wijze via de snerpende klanken van de n’goni horen dat de oorsprong van de blues in West-Afrika ligt. En bracht daarin een eerbetoon aan Taj Mahal. Hij legde er veel gevoel in. Nog voor de toegift nodigde hij het publiek uit om te dansen. En zo wordt deze veelzijdige concertavond feestelijk afgesloten.

Tekst en beeld: Rik van Boeckel

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »