Menu Sluiten
Lindiwe Maxolo mixt Afrikaanse en traditionele jazz

Amersfoort Jazz focust op Zuid-Afrika

Het laatste weekend van mei staat de binnenstad van Amersfoort bol van de jazz en wereldmuziek. Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 mei worden op de pleinen, maar ook op diverse binnenlocaties in het kader van Amersfoort Jazz meer dan zestig spannende optredens gegeven. Dit jaar is Zuid-Afrika het focusland.

Festivaldirecteur Alexander Beets vertelt enthousiast: “Enkele maanden geleden was ik in Zuid-Afrika bij het festival Joy of Jazz in Johannesburg. Ik ontdekte daar de rijke Zuid-Afrikaanse jazzcultuur en ben er trots op dat de beste jazzartiesten uit dat land nu exclusief naar Amersfoort komen”.

De samenstelling van de negenkoppige groep Zuid-Afrikaanse artiesten is divers. Sommige hebben al eerder in hun thuisland samengewerkt, anderen spelen in Amersfoort voor het eerst met elkaar. Gezamenlijk brengen ze de Zuid-Afrikaanse jazzcultuur naar Nederland, zowel qua stijl als in composities, veelal geschreven door dezelfde artiesten die ze nu ook ten gehore brengen. Uiteraard ontbreken nummers van bekende Zuid-Afrikaanse artiesten, zoals Miriam Makeba en Hugh Masekela, niet.

Lindiwe Maxolo begon met zingen in de kerk, maar besloot vervolgens haar carrière professioneel te vervolgens aan de universiteit van Kaapstad. Ze mixt Afrikaanse en meer traditionele jazz met elkaar.

Trompettist Mandla Mhlangeni speelde onder andere met Hugh Masekela. Hij combineert kerkelijke muziek met Amerikaanse post-bob, maar schuwt daarnaast het experiment met pop, rock en zelfs salsa niet.

De gitarist Mageshen Naidoo komt uit de sloppenwijken van Kwazulu Natal. Hij speelde inmiddels over de hele wereld en ook met artiesten uit diverse landen, zoals de Afrikaanse popster Angelique Kidjo. Ook trad hij ooit op voor Nelson Mandela tijdens zijn verjaardagsfeest. Inmiddels is hij ook professor aan de Universiteit van Pretoria.

Ook bassist Concord Nkabinde groeide op in deze sloppenwijken en speelde met onder andere Miriam Makeba. Concord werkt graag aan culturele kruisbestuivingen. Hij heeft het tot zijn missie gemaakt de virtuele grenzen die mensen scheiden te laten verdwijnen en grijpt iedere kans die hij hiervoor heeft aan.

Een bijzondere rol is weggelegd voor Karendra de Vroop. Hij is niet alleen een begenadigd saxofoonspeler, maar tevens hoofddocent aan het conservatorium UNISA uit Pretoria en organisator van jazzevenementen in zijn thuisland.

Met de muzikanten komt, op verzoek van mede organisator Sena, ook een delegatie professionals mee, zoals de programmeur van het Joy of Jazz Festival en de directeur van de Zuid-Afrikaanse rechtenorganisatie SAMRO. Zij ontmoeten hier jazzprofessionals uit onder andere Nederland, Spanje, Italië, Hongarije, Frankrijk en België bij een internationale conferentie, welke gelijktijdig met Amersfoort Jazz gehouden wordt.

In september gaat een delegatie Nederlandse jazzartiesten en professionals naar Zuid-Afrika om daar kennis te maken met het Afrikaanse jazznetwerk en op te treden op het Joy of Jazz Festival. Een aantal artiesten wat daar optreedt staat ook eind mei op Amersfoort Jazz, zoals Ntjam Rosie, Paul van Kessel, Rolf Delfos, Deborah J. Carter en Ellister van der Molen.

Vrijdag 27 mei staat de voltallige groep artiesten in theater De Lieve Vrouw. Samen met altsaxofonist, bandleider en muzikale globetrotter Paul van Kemenade treden ze daar op tijdens de Dutch – South African Jazz Night. Zaterdag 28 mei staan de muzikanten in verschillende bezettingen op het hoofdpodium op het Lieve Vrouwekerkhof. Op zondag 29 mei wordt het festival op de Hof afgesloten met een explosieve jamsessie waaraan ook gerenommeerde Nederlandse jazzartiesten meedoen.

Deel bericht

Laatste nieuws