Menu Sluiten

Ambitieuze line up voor Le Guess Who? 2021

Het is voor de jazzliefhebber even zoeken naar bekende namen, maar een ding staat vast: als Le Guess Who? dit jaar doorgaat, is het een van de meest avontuurlijke festivals van het jaar.

Irreversable Entanglements is een van de namen die wij in de gauwigheid wisten thuis te brengen, en dat is slechts eentje van de 46 (!) nieuwe, opzienbarende of  in de reguliere media onderbelichte acts die het Utrechtse festival naar buiten brengt. Representing the underrepresented is dan ook de zeer te waarderen ondertitel van Le Guess Who?

Verder meldt de organisatie de komst van het Duitse ambient-jazz kwartet Bohren & Der Club of Gore. Artist in residence is de Brit Alabaster dePlume, die naam heeft gemaakt met zijn opzienbarende melange van spoken word, folk en zijn geheel eigen zienswijze op moderne jazz.

Le Guess Who? vindt dit jaar plaats van 11 tot 14 november, zoals te doen gebruikelijk in de hele stad Utrecht, in popzalen, theaters, kerken, musea en andere plaatsen die zich voor grensverleggende muziek en andere cultuur lenen.

,,Het maken van plannen is in 2021 natuurlijk een beetje een gok, maar bij Le Guess Who? zijn we ervan overtuigd dat het belangrijk is om ergens naar uit te kunnen kijken. Met voorzichtig optimisme kondigen we dan ook nieuwe artiesten aan voor de veertiende festivaleditie, ‘’ zo laat de organisatie weten.

Het doel van Le Guess Who? is onveranderd om mensen bij elkaar te brengen, binnen een internationale focus: ,,We werken er hard aan om zoveel mogelijk verschillende geluiden en stemmen bij Le Guess Who? te betrekken. We voelen de noodzaak om gezamenlijk nieuwe muziek en kunst te ervaren en nieuwe inspiratie op te doen. We kunnen niet wachten iedereen weer te verwelkomen op het festival.’’

Door de jaren heen is het betrekken van gastcuratoren een gewaardeerd kenmerk geworden van Le Guess Who? Deze gastcuratoren nodigen inspiraties en gelijkgestemde artiesten uit, met zowel gevestigde namen als opkomende acts.

Multi-instrumentalist, zanger en songwriter John Dwyer treedt op met zijn eigen OSEES en presenteert daarnaast de liveprimeur van Bent Arcana, de groep die hij in 2020 oprichtte met invloeden uit prog- en krautrock, jazz en avant-garde improvisatie. Voor zijn gecureerde programma nodigt Dwyer verder uit: de legendarische Duitse krautrockgroep faUSt, die zijn iconische album ‘Faust IV’ (1973) uitvoert; Arrington de Dionyso’s avant-blues/garage-rockband Old Time Relijun; zangeres, toetsenist, tamboerijnspeler en voormalig OSEES-bandlid Brigid Dawson & Sunwatchers; het kosmische muzikale universum van Earth Girl Helen Brown; en postpunkband Gustaf.

De Japanse percussionist en ambient componist Midori Takada treedt op als onderdeel van Ton-Klami, haar freejazz improvisatietrio met pianist Masahiko Satoh en saxofonist Kang Tae Hwan. Takada nodigt ook het Haagse Ensemble Klang uit voor de live-première van hun audiovisuele project Thrift Hybrids.

Klarinettist en saxofonist Matana Roberts cureert optredens van freejazz- en poëziecollectief Irreversible Entanglements (met Moor Mother, die in 2018 gastcurator was van Le Guess Who?); Justin Broadricks project Jesu; de Franse componist, contrabassist en vocalist Joëlle Léandre; en de Australische Oren Ambarchi, die al meer dan 30 jaar het geluid van de gitaar op een bijzondere manier manipuleert.

Meer info, de tot nu toe bekende line up en tickets zijn verkrijgbaar via legeusswho.nl

(foto Moor Mother (Irreversable Entanglements): Ben Houdijk)

Deel bericht

Laatste nieuws