Menu Sluiten

Ack van Rooijen Officier in de Orde van Oranje Nassau

Jazzmusicus Ack van Rooyen is vrijdag bij gelegenheid van zijn 90ste verjaardag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze hoge Koninklijke onderscheiding als blijk van erkenning voor de betekenis die hij zowel nationaal als internationaal heeft gehad voor de jazzmuziek.

De bijbehorende versierselen ontving hij tijdens zijn verjaardagsconcert in een uitverkocht Bimhuis in Amsterdam, uit handen van loco-burgemeester Simone Kukenheim. Hij trad in het Bimhuis op met een aantal van zijn favoriete collega-musici, zoals trombonist Bart van Lier en Edison-winnares Fay Claassen. Ook betraden Kees van Kooten en de Amerikaanse dichter Edward Field (tevens zijn zwager) het podium om de jarige toe te spreken.

Ack van Rooyen wordt alom gezien als een van de meest persoonlijke en unieke stemmen op de flügelhorn en is onmisbaar in de geschiedenis van de Europese jazz. “Het lijkt als of de flügelhorn alleen voor hem is uitgevonden” zei Ack’s broer, de bekende arrangeur en componist Jerry van Rooyen (1928-2009). Als trompettist in The Ramblers, een van de eerste omroeporkesten, was Ack in de jaren vijftig al toonaangevend.

Hij maakte deel uit van de vroegste moderne jazzgeneratie in Europa en nam talloze albums op met zowel Nederlandse als internationale artiesten. Zo is hij te horen op de legendarische plaat Jazz Behind the Dikes, samen met andere Nederlandse grootheden als Rita Reys, Wessel Ilcken en Rob Madna. Ack was een van de oprichters van het United Jazz & Rock Ensemble, was de hoofdsolist bij de orkesten van Bert Kaempfert, de Skymasters en Peter Herbolzheimer’s Rhythm Combination & Brass, en hij speelde op het Montreux Jazz Festival met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra, zoals te zien in The Birth of The Cool, de nieuwe documentairefilm over Miles Davis.

En tot op de dag van vandaag is Ack zowel in Nederland als daarbuiten actief in diverse formaties. Zo speelt hij in duo met pianist Juraj Stanik, met wie hij afgelopen oktober nog toerde door Indonesië, en geeft hij nog geregeld concerten in Duitsland waar hij reeds een halve eeuw een grote populariteit geniet. Vaste formaties waarmee hij geregeld optreedt zijn de ensembles met tenorsaxofonisten Paul Heller en Jeroen Manders, waarmee hij ook diverse albums opnam. Afgelopen maand nog speelde Ack een week lang in Jazzland in Wenen.

Voor zijn verdiensten voor de jazzmuziek werd Ack van Rooyen meerdere malen onderscheiden. Zo ontving hij in 2006 een Duitse ridderorde, in 2007 de Singer Laren Jazz Award, en werd hem in 2017 de Blijvend Applaus Prijs toegekend.

Deel bericht

Laatste nieuws