Menu Sluiten

Jazzism Podcast 6: Michel Petrucciani

In de 6e Jazzism Podcast gaan we terug naar 1998. Michel Petrucciani speelt dan op North Sea Jazz in Den Haag. Co de Kloet interviewt hem daar. Het gesprek gaat over muziek op cd versus de liveband na een tournee, maar begint met kleuren. Petrucciani heeft daar een opmerkelijke uiteenzetting over.

Petrucciani werd op 28 december 1962 geboren met osteogenesis imperfecta. Een ziekte waardoor hij niet kon lopen en zijn botten voortdurend braken. Hij groeide niet en werd maar 1 meter lang en woog 30 kilo. Hij had een groot doorzettingsvermogen. Met behulp van een speciaal hulpstuk kon hij de pedaal van de piano gebruiken. Als pianist en componist verwierf hij grote bekendheid.

De Fransman studeerde acht jaar lang klassiek piano voordat hij koos voor jazz. Hij noemde Duke Ellington zijn grootste inspiratiebron. Het spel van Bill Evans beïnvloedde Petrucciani in de eerste jaren van zijn jazz carrière.

Met Clark Terry speelde de pianist tijdens een zomers jazzfestival en verhuisde als 18-jarige naar de VS. Daar maakt hij deel uit van Charles Lloyds kwartet. Onder eigen naam nam hij albums op voor het Blue Note-label zoals Michel Plays Petrucciani, met eigen composities. Michel Petrucciani overleed in 1999 op 36-jarige leeftijd.

Luister hier naar de podcast:

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »