Menu Sluiten

“Zonder Oscar Peterson was ik nooit jazzpianiste”

Diana Krall schijnt een lastige, arrogante en afstandelijke vrouw te zijn. De Canadese blondine verkoopt wereldwijd miljoenen platen en sinds haar huwelijk met popicoon Elvis Costello is ze voer voor de paparazzi.

En net als Costello zegt Krall een steeds betere scherprechter van haar eigen werk te worden. “De reden waarom Elvis zoveel invloed heeft op de muziekwereld, ligt aan zijn kennis en bijna blind fanatisme. Een paar jaar terug deed hij nog een tournee met pianist Alan Toussaint, waarbij optredens van meer dan drie uur eerder regel dan uitzondering waren. Wat dat betreft lijken wij enorm op elkaar.”

Andere achtergrond

Toch is de achtergrond van beiden totaal anders. Costello groeide op in het Engeland van The Beatles, The Rolling Stones en The Kinks. Krall luisterde op haar beurt vooral naar het pianospel van landgenoot en jazzlegende Oscar Peterson. “Zonder hem was ik nooit jazzpianiste geworden. Hij heeft mij enorm beïnvloed en ook veel dingen geleerd. Ik heb nog een boek dat stamt uit de periode dat ik op de middelbare school zat. Daarin staat en door mijn geschreven regel met de tekst: ‘Mijn doel is om een jazzpianiste net zoals Oscar Peterson te worden.’ Ik heb hem dat jaren geleden nog laten zien en dat ontroerde hem enorm. Ik heb ook veel met zijn vaste bassist Ray Brown gespeeld die mij ooit overhaalde om naar Los Angeles te verhuizen. Beiden zijn er helaas niet meer.”

De wereldbol over

Een paar jaar terug klaagde Miss Krall dat het touren een enorme zware belasting voor haar was. Hoe is dat nu? “Ach, ik leef nog steeds uit koffers. Maar het is wel minder hectisch en beter georganiseerd. Dat moet je ook wel met kinderen. In het verleden stonden de koffers geopend in de hal en haalden Elvis en ik onze tandenborstel en schone onderbroek eruit. Dat was de consequentie als je allebei over deze aardbol tourt. Maar nu met twee kinderen in ons leven, is het toch wel even wat anders. De momenten dat we bij elkaar zijn, zijn immers geweldig.”

Deel bericht

Laatste nieuws