Menu Sluiten

“Wij proberen verhalen te maken”

In TivoliVredenburg presenteert Artvark het nieuwe album Trance, met als inspirerende ondertitel: een symfonisch gedicht voor vier varkens. Het album is één groot doorgecomponeerd verhaal.

Jazz is the teacher, funk is the preacher”, zei gitarist James Blood Ulmer ooit, een stelling die nog steeds een grond van waarheid bevat. Niet dat Artvark een funkband is. Toch kan baritonsaxofonist Peter Broekhuizen naar eigen zeggen ook zijn liefde voor James Brown belijden. Laten we het dus maar zo zeggen: jazz is in de muziek van Artvark het uitgangspunt, maar daarna is zo ongeveer alles mogelijk. De ideeën, het idioom en de klanken van het viertal komen vaak letterlijk overal en nergens vandaan.

Beweging

Peter Broekhuizen op bariton, Mete Erker op tenor en Bart Wirtz en Rolf Delfos op alt. Het zijn geen vier musici op een rij, statisch verborgen achter een standaard met een velletje bladmuziek. Nee, bij Artvark zit de beweging niet alleen in de muziek. Als planeten in een muzikaal universum draaien de musici voortdurend om elkaar heen. Een chemisch proces is het bijna, waarin de verschillende elementen elkaar aantrekken, afstoten en uiteindelijk versmelten.

“Artvark“, vertelt Mete Erker, “is een combi van persoonlijkheden en manieren van spelen die je niet zo een, twee, drie zou verzinnen, maar die elkaar in de praktijk wonderwel aanvullen. En dat blijkt wel: we zijn nu meer dan tien jaar verder. Het zijn juist die verschillen die ons sterk maken. Dit kwartet is ook de enige band waarin ik speel die nooit met een invaller werkt. Jazz is een muzieksoort die als een spons allerlei invloeden opzuigt, daardoor wordt er ook vaak met veel verschillende mensen gewerkt. Dit is zo’n hechte groep geworden dat spelen met een invaller gewoon niet kan.”

Verhalen maken

Delfos: “We zoeken ook de leegte veel meer op dan andere saxofoonkwartetten. Wanneer je kijkt naar het standaard saxofoonkwartet – hoe goed die soms ook zijn – dan hoor je dat zij zich niet aan die eenvoud kunnen overgeven. Die willen continu die volle kwartetsound maken, lekker druk doen. Maar dat is ons ding niet, zo steken wij niet in elkaar. Half Turk Shuffle, waarin alleen die bariton zit, heeft zo’n gigantische impact, juist omdát je die stilte gebruikt. We beseffen heel goed dat wanneer je alleen maar de bekende sound van een saxofoonkwartet gebruikt en je alleen maar spierballenjazz gaat schrijven, dat je dat dan zelf ook niet volhoudt, dat het dan voor jezelf én het publiek na tien minuten al vervelend is. Wij proberen meer verhalen te maken.”

Artvark presenteert ‘Trance’ op zondag 24 september om 16:00 uur in TivoliVredenburg (Cloud Nine) in Utrecht en treedt vervolgens op in heel Nederland.
www.tivolivredenburg.nl www.artvarksq.com/concerts/

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »