Menu Sluiten

Festivalverslag Jazzahead – Dag 2

De zaterdag start alweer in de ochtend met een presentatie van het nieuwe webportaal, ItaliaJazz. De website, italiajazz.it, is een samenwerking tussen I-Jazz, de Italiaanse vereniging van jazzfestivals, dat ondersteund is door de Minister van Cultuur en Tourisme, Dario Franceschini. Het is een interessant platform dat een helder overzicht geeft van het jazzlandschap in Italie op gebied van clubs, festivals en evenementen die aangesloten zijn bij het Europe Jazz Network (EJN). De site is nog in ontwikkeling, maar ziet er indrukwekkend en overzichtelijk uit, waarbij professionals alsook het publiek alles op locatie kan vinden wat te maken heeft met jazz. Mooi initiatief!

Het Trondheim Jazz Orchestra bijt muzikaal het spits af van de European Jazz Meeting. Dat hakt er gelijk in met Disco Dream – dat volgens eigen zeggen klinkt als een nachtmerrie. Het is vrij experimenteel stuk met een uitbundige feature voor zangeres Sofia Jernberg. Het stuk daarna is wat melodieuzer, hoewel het outro omslaat, dan wel overvloeit in een meer geordende chaos vol kreten, gillen en vrij geïmproviseerde uithalen. Uitstekende en orginele musici, maar nogal heftige kost voor een opening act.

Een half uur later is het contrast groot bij het verstilde openingsnummer -een bewerking van het bekende Twin Peaks thema – van het jonge Vlaamse LABtrio. Het trio van Lander Gyselinck (d), Anneleen Boehme (b) en Bram De Looze (p) toont lef. Soms gaan ze uit elkaar gaat qua ritme, maar even makkelijk komen ze weer samen. Ook maakt het drietal een knipoog naar klassieke muziek met een eigen variatie op Bach, alsook naar pop, met een bewerking van Maniac (Michael Sambello). Ook al zijn de musici jong, ze klinken als een hecht trio, vol dynamisch samenspel, met veel ritmewisselingen en uitgesponnen solo’s. Een veelbelovende act die tot dusver de meeste indruk maakt.

{gallery}ahead2{/gallery}

Tekst: Angelique van Os
Foto’s: Jazzahead

Deel bericht

Laatste nieuws