Menu Sluiten

Een fascinatie voor robots en transhumanisme

Op Fanfares, V2.0 en Man Made Object maakte het Britse GoGo Penguin veel indruk op jazzminnend Nederland. Met hun eigen live soundtrack bij de beroemde documentaire Koyaanisqatsi gaan de Mancunians een stapje verder.

Koyaanisqatsi is onderdeel van een trilogie die verder bestaat uit Powaqqatsi (1988) en Naqoyqatsi (2002). De trilogie geeft verschillende aspecten van de relatie tussen mens, natuur en technologie weer, een onderwerp dat veel raakvlakken vertoont met Man Made Object van GoGo Penguin. Man Made Object komt deels voort uit Chris Illingworths fascinatie voor robots en transhumanisme.

Dat is ook terug te horen in de muziek. Op het album maakt GoGo Penguin elektronische muziek met akoestische instrumenten, en vermenselijkt dus op hun eigen manier computergestuurde muziek. Toch moeten we niet te veel achter de titel zoeken, zegt Illingworth. “Het album is vooral een snapshot van waar onze band zich nu bevindt. Man Made Object bevat zo veel invloeden dat het moeilijk is om er één thema aan te hangen. Uiteindelijk draait het om de muziek en niet om de titels. Wat dat betreft is het album geïnspireerd op de preludes van Debussy: titels doen er niet toe, het gaat om de interpretatie. Een lied als Smarra kan bijvoorbeeld voor de een donker klinken, terwijl iemand anders het juist teder en schattig vindt. Het maakt niet uit, zolang onze muziek maar genoeg emotie bevat om mensen te raken.”

Genreoverschrijdend

Met dit project bij Koyaanisqatsi onderstreept GoGo Penguin hun pioniersrol en behoort de band tot een van de hedendaagse artiesten die vanuit een jazzsetting genreoverschrijdende muziek maakt. Illingworth: “Ik vind dat er tegenwoordig veel interessante muziek wordt gemaakt. Baanbrekend is een groot woord, maar originaliteit is er zeker. Veel artiesten willen zich niet noodgedwongen in een hokje laten plaatsen. Zonder labels trek je de aandacht van een groter publiek. Bij onze concerten zie ik zowel zeventigers als tieners uit hun dak gaan. Weet je, het is zoals Debussy lang geleden zei: ‘Kunstwerken maken regels, maar regels maken geen kunst.’”

Op zondag 8 oktober brengt GoGo Penguin een livescore bij de film Koyaanisqatsi als afsluiting van het AFFR Festival in LantarenVenster

Deel bericht

Laatste nieuws