Menu Sluiten

100 jaar Dizzy Gillespie

Afgelopen zaterdag was het 100 jaar geleden dat John Birks Gillespie geboren werd. Hij werd bekend als ‘Dizzy’, spelend met bolle wangen op een gebogen trompet. Samen met Charlie Parker stond hij aan de wieg van de bebop.

 Dizzy speelde tijdens zijn leven in vele bands. Begin jaren veertig begon hij bij het orkest van Cab Calloway. Daarna schreef hij muziek voor bigbands. Na de oorlog zat hij in de Earl Hines band samen met onder anderen Charlie Parker. Ze speelden ‘moderne’ muziek met snelle onregelmatige ritmes. Het bleek later het begin van bebop.

Scatten

Dizzy was ook een pionier op het gebied van het scatten. Scatten is de manier van geïmproviseerde onzin zingen. Een voorbeeld is Oop Pop A Daa. In de tijd dat Dizzy bij Ella Fitzgerald speelde, leerde hij haar scatten. Zij kon haar stem als een trompet laten klinken. (tekst gaat verder na het filmpje)

Composities

Composities van Dizzy zoals Groovin’ High en Salt Peanuts klonken volledig anders dan de tot dan toe bekende swingnummers. A Night In Tunisia had Afrikaanse ritmes. Het bekende nummer Manteca was zijn aandeel in de Afro-Cubaanse muziek. Hij introduceerde jonge muzikanten als trompettist Miles Davis en drummer Max Roach in de jazz nieuwe stijl.

Dizzy Gillespie bleef zijn hele leven trouw aan de bebop. Hij overleed in 1993 op 76-jarige leeftijd aan kanker.

Deel bericht

Laatste nieuws